EFORIE COLORAT | Primul festival de artă și film de la Marea Neagră

Festivalul Eforie Colorat a debutat luni, 3 iulie, cu spectacolul de teatru “Ultimul Clopoțel”, susținut de elevii Liceulului local “Carmen Sylva”, urmat de vernisajul instalației “Inflatable Concrete”, realizată de artistul Mircea Modreanu, și o proiecție de scurtmetraje Short Film Breaks.

Festivalul Eforie Colorat propune zilnic, pe durata celor două luni de vară, filme, concerte, dezbateri, vernisaje, ateliere și acțiuni de ecologizare, evenimente gândite pentru a înlătura barierele dintre artiști și publicul larg și granițele dintre spațiile de expunere convenționale și spațiul public.

Cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc mizează pe cultură în procesul de reabilitare. Deschidem spații alternative, în care comunitățile creative își întâlnesc publicul și folosesc arta și dialogul ca modalități de chestionare a societății. Este o încercare de a vorbi despre simplitate și natură într-o eră în care tehnologia schimbă totul, de la rolul și sensul actului artistic, la materia sensibilă cu care acesta operează”, a declarat Emil Cristian Ghiță, co-organizator al Festivalului Eforie Colorat.

Instalație “Inflatable Concrete”, artist Mircea Modreanu, 2022
Foto credit: Alexandra Dumitrescu

65 de seri de film. Grădina Cinemascop din Eforie Sud își reia misiunea de a arăta filme bune pe toată durata verii. În fiecare seară, până la sfârșitul sezonului, sunt programate proiecții în aer liber ale celor mai interesante producții actuale, de la succese de Hollywood, la filme europene, documentare, scurt metraje sau filme experimentale.
În fiecare seară de marți, secțiunea CineShort, dezvoltată în parteneriat cu Short Film Breaks, aduce în fața publicului cele mai interesante scurtmetraje ale momentului. Filmul clasic e rege în fiecare miercuri, în secțiunea RetroCinema, iar cel documentar în secțiunea Kinedok. Serile de joi sunt rezervate poveștilor copilăriei, care au și mai mult farmec la Marea Neagră. Secțiunea CineKids va încânta familiile cu cele mai apreciate animații. Zilele de vineri și sâmbătă sunt dedicate filmului european, iar secțiunea CineHit propune, în fiecare duminică, blockbustere internaționale.

Un moment important în programul verii este proiecția, în avanpremieră, a celui mai nou film al regizorului Alexandru Solomon, un road movie documentar care merge pe urmele lui Arsenie Boca.

“Așa cum spune și titlul, filmul vorbește despre cum se vede societatea românească prin oglinda icoanei lui Arsenie Boca, deci nu este un portret sau o biografie a omului. E un film despre viața lui de apoi printre noi. Și despre cum, în această icoană (sau icon?) – cu zecile ei de chipuri -, se reflectă aspirațiile, necazurile și frustrările oamenilor printre care trăim.
Mă bucur foarte mult că filmul va fi proiectat la Eforie Colorat, într-o grădină de vară la malul mării. Pentru că icoana lui Arsenie este ea însăși una viu colorată, enigmatică și plină de contradicții. Ea promite tot felul de lucruri; și unde altundeva decât în vacanță, pe malul mării, suntem mai dispuși să visăm, dar și să ne resetăm un pic viața, să ieșim din rutina încrâncenată și deseori irațională a existenței de zi cu zi din restul anului?”, Alexandru Solomon, regizor și scenarist.
Proiecția va avea loc, în prezența echipei, pe 25 august 2023 și va fi urmată de o sesiune Q&A.

Ateliere organizate de Muzeul Național al României. MNAR aduce culoare pe litoral și invită publicul la o serie de ateliere de pictură.

Artă contemporană și concerte. Expoziții de artă contemporană vor fi vernisate pe toată durata verii la Eforie, un program dezvoltat în parteneriat cu Galeria E T A J artist run Space din București, dar și cu institutele diplomatice partenere sau cu centre culturale locale. Programul verii include expoziții de fotografie, de la artă publicitară spaniolă, la o suită de declarații vizuale press cartoons despre războiul din Ucraina.
Programul este îmbogățit de sesiuni performative, momente artist talk – la care vor participa artiști precum Reka Csapo Dup, Darie Dup, Mugur Grosu sau Lumi Mihai.
Recitalurile de poezie sau expozițiile de fotografie întregesc oferta culturală a ediției, alături de seri cu muzică experimentală și alternativă. Invitat special este, anul acesta, Faust Live Band, o trupă cu muzicieni desăvârșiți, de la Adi Neacșu (bass) și Lucas Contreras (chitara), la Horia Stanciu (tobe) și Denis Negulescu (DJ). Faust, inițiatorul band-ului, etse un muzician rebel, care a trecut printr-o serie de trupe interesante, de la Subcarpați și Celula de Criză, la U.N.D.E și sr71, înainte de a imagina o nouă formulă de show, un proiect cu influențe jazz, soul, funk, hip-hop și drum and bass.

Pictura murală realizată de Barbora Idesova
Foto credit: Alexandra Dumitrescu

MUZEUL LITORALULUI. Reabilitarea Arhivelor Carmen Sylva. Lansat anul trecut, proiectul interdisciplinar Arhivele litoralului continuă și anul acesta cu istorii despre jocurile de pe plajă din anii 1960-1970, “când spațiul era cumva mai vast, mai neîngrădit, când puteai să fugărești mingea pe nisip de capul tău, fără să te întâlnești cu nimeni. În întâlnirile de peste an s-a povestit despre anii de viscol năprasnic, când îngheța marea, despre invaziile de străini, nemți, suedezi cărora copiii se grăbeau să le care bagajele.
S-au spus povești despre veselia din restaurante și despre nopțile cu dans și clar de lună. Sau despre fotografii sezonieri care, odată cu deschiderea sezonului, își făceau veacul pe faleză, în preajma teraselor, la cazino”. Toate acestea, alături de fotografii vechi, din colecții particulare, vor deveni, până la finalul acestui an, primul muzeu digitalizat al litoralului românesc.

Eforie Colorat pentru copii. Pe lângă filmele de animație, copiii sunt așteptați la Grădina Cinemascop în fiecare zi, cu spații de joacă, mese de ping-pong, lego sau fussball, printre multe altele. Părinții au la dispoziție și o bibliotecă pop-up și o zonă de merch cu multe surprize.

Performance ecologic la Techirghiol
Foto credit: Eforie Sus

Eforie Colorat. Festivalul Eforie Colorat a fost lansat, în anul 2021, ca un program cultural complex, dedicat atât turiștilor și membrilor comunității locale, cât și comunității artistice sau grupurilor de ecologie la nivel național. Cu toții au la dispoziție, anual, o serie de rezidențe creative și educative la Eforie Sud. Organizat de Asociația Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Centrul Ceh, Primăria Orașului Eforie și Radef România Film, programul Eforie Colorat își propune revitalizarea spațiilor culturale de la malul Mării Negre prin artă contemporană.
Festivalul este o platformă de dialog pentru comunitatea artistică, decidenții din administrațiile locale și centrale, sau pentru grupurile activiste. Este un efort comun de a formula soluții actuale de reabilitare și dezvoltare, pentru a-i oferi stațiunii Eforie Sud o alternativă în oferta culturală și încă un motor de dezvoltare.

Participarea la toate evenimentele programate în cadrul festivalului este gratuită. 

Echipa:
Fondatori: Emil Cristian Ghiță și Alexandra Dumitrescu | Curator: Raluca Oancea Nestor | Grafică: Andrei Turenici | Fotografie: Alexandra Dumitrescu | Comunicare: Evantia Barca | Social Media: Ana Maria Stroie | Logistică: Ionuț Cosmin Idu | Proiecție: Theodor Sârbu | Voluntari: Andreea Solba, Cristina Idu, Andrei Stupariu

Proiect susținut de: Kaufland România
Parteneri: Primăria Orașului Eforie, Radef Romania Film, Liceul Carmen Sylva din Eforie Sud, Centrul Ceh București, Institutul Francez, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei în România, Centrul Cultural Turc Yunus Emre Constanța, Short Film Breaks, Educab România, E T A J on Wheels, E T A J artist-run Space, Animest, Kinedok, Muzeul Național de Artă al României.
Sponsori:Europart Trading, Diesel Mecanica, Azuga, Croco Biscuiți, Policolor, Gust Oriental, Red Rose Residence, Kafmet Construct, Eco Fire, Buzz Events, Casa cu Smochin.
Partener media principal: RADIO GUERRILLA

Parteneri media: Agerpres, Propargarta, Vice.com, AARC, Spotmedia, IQ ADS, SMARK, Magazin Istoric, Revista Zeppelin, UZPR, Revista Arta, Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Zile și Nopți, Daily Magazine, Ziarul Metropolis, MovieNews, Radio România Internațional, Radio Constanța, Feeder, DigitizArte, stiri.ong, Munteanu, E T A J Magazine, Arte Vezi, CineGhid, CineFan, Empower Artists Mag, HAPP, CineMap, Igloo, Revista Atelierul, Marketwatch, Eforie Sus.

Cover foto: Gradina Cinemascop. Foto credit: Eforie Sus

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei