La galeria Galateea Contemporary Art din București s-a deschis recent expoziția Efemer semnată de ceramistul sculptor Vasile Cercel. În deschiderea expoziției, curatoriată de George Dragomir Turia, au vorbit Prof. Dr. Ion Bogdan Lefter și artista Cristina Popescu Russu.
“După mai bine de 20 de ani de la ultima sa personală în România, ceramistul și sculptorul Vasile Cercel revine la Galateea Contemporary Art cu expoziția-eveniment Efemer care este o încununare a cercetărilor sale de-o viață asupra relației dintre material și imaterial, dintre energie și forma estetică. În vreme ce abordarea sa este una profund intelectuală, lucrările lui Vasile Cercel sunt antiretorice și antidiscursive: departe de a încerca să fixeze înțelesuri, artistul pune porțelanul, piatra, lemnul și metalul într-o serie de dialoguri productive despre natura formei și posibilitate, despre temporalitate și spaţialitate – în mod esențial, despre forța creatoare a energiei care este viața și eluzivitatea sa.”
George Dragomir Turia
“Limpede nu vezi decât cu inima. Ochii nu pot să pătrundă în miezul lucrurilor,” spune Antoine de Saint-Exupéry în Micul Prinț. O astfel de capacitate de rezonanță estetică m-a preocupat încă din perioada experimentelor cu energia luminoasă care penetrează foile de porțelan generând efectul de plutire, vibrație diafană, evanescență (Mihai Drișcu). Această preocupare a fost începutul cercetării în profunzime a relației dintre formă și energiile subtile care o modelează și o susțin. Noutatea lucrărilor prezentate în expoziția Efemer constă în folosirea unor structuri metalice cu diferite densități în combinație cu porțelanul. Am urmărit astfel să surprind întrepătrunderea dintre forma obiectului și energiile nevăzute care susțin forma și o personalizează, îi dau viață. Am păstrat construcția axială pe verticală și sugestia antropomorfă specifice lucrărilor anterioare.
În ciclul Egregori, cromatica redusă la alb și negru accentuează detașarea de lumea imediată. Natura este în mișcare continuă. TOTUL CURGE. Efemerul este modalitatea continuă de manifestare a prezentului, a clipei care trece. Instalația Ecou lăuntric propune pătrunderea în lumea interioară, în universul extins care nu are formă fizică ci este însăși viața care animă forța fizică. Instalația, realizată din structuri metalice și caolin, sugerează transformarea continuă precum și posibila purificare interioară prin autocunoaștere și detașarea de lumea formelor nestatornice. În lucrările mele actuale încerc să comunic această atenție concentrată asupra prezentului și relației dintre materialitate și conștiință.”
Vasile Cercel
Vasile Cercel s-a născut la Bacău. A absolvit Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, Departamentul Ceramică-Sticlă-Metal, având ca specialitate ceramica. A expus individual și în grup în România și în străinătate și are lucrări în numeroase colecții publice și private. A fost vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România și președinte al Secției de Arte Decorative. În 1988, UAP îi decernează Premiul pentru Arte Decorative iar în 2004 Președinția României îl onorează cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Comandor pentru activitatea în domeniul Artelor Plastice.