Deschiderea expoziției de artă „Permanent World Encyclopedia” – Un succes la Reșița.

Platformele culturale Arta Prezentului și Empower Artists au inaugurat cu succes proiectul expozițional „Permanent World Encyclopedia”, un demers cultural de promovare a tinerei generații de artiști la nivel național. Expoziția, găzduită de Muzeul Banatului Montan din Reșița, reunește lucrările a optsprezece artiști tineri și emergenți, explorând o gamă diversă de medii artistice.

Artiști participanți: Roxana Ajder, Adrian Buda, Mihaela Coandă, Iulian Cristea, Călin Dumitrașcu, Iuliana Hlihor, Dariana Ilie, Andrei Ispas, Ana Lupu, Andreea Mihalka, David Miholcsa, Moga Dan Marius, Ada Muntean, Oana Năstăsache, Raluca Pavelescu, Iulia Pușcașu, Daniel Semenciuc, Codruț Zele.

“În viziunea sa despre o recuzită informațională cu acces permanent tuturor, H. G. Wells schițase în mare, mult înaintea tipului său, dinamica actuală a internetului sub forma unei enciclopedii globale.

Într-o asemenea lume interconectată, a cărei poveste lexicografică zace zi de zi în buzunarele noastre la un click distanță, practici artistice actuale par să se articuleze într-o simbioză cu aceste spații construite sistemic. Noile enciclopedii s-au metamorfozat din voluminoasele lucrări lexicografice ce umpleau odinioară rafturile bibliotecilor, în hibrizi a căror interfață a devenit una imaterială, calculată și accesibilă instant sub forma unei incantații magice digitale.
Permanența acestora cochetează cu un dinamism intrinsec, exploatat continuu sub aspectul a noi și noi completări cu scopul de a îmbogăți perspectivele enciclopedice actuale ale spațiului digital. Astfel, ansamblele informaționale obținute devin cel mai adesea surse valoroase pentru noile generații de artiști, din care se dezvoltă organic programe pestrițe care operează pe multiple planuri.

Expoziția de față urmărește să redea un fragment din această vastă enciclopedie colaborativă și cuprinde practicile a optsprezece artiști tineri și emergenți, a căror perspective variază de la tradiționala pictură în ulei la cercetări ce integrează inteligența artificială.”, a precizat Norbert Filep, curatorul expoziției.

“Suntem încântați să anunțăm că evenimentul a fost întâmpinat cu un interes deosebit atât de presa locală, cât și de cea de specialitate, care a subliniat importanța acestui proiect în promovarea tinerei generații de artiști din România. De asemenea, ne bucurăm de receptivitatea publicului, care a apreciat diversitatea lucrărilor expuse și abordările inovatoare ale artiștilor.
Pentru a continua să stimulăm creativitatea și implicarea comunității, vă invităm pe 17 septembrie la două ateliere creative gratuite dedicate copiilor, susținute de Livia Mateiaș. Aceste ateliere sunt o ocazie excelentă pentru cei tineri de a explora arta într-un cadru interactiv și creativ. Livia Mateias are o vastă experiență, având la activ peste 200 de ateliere creative desfășurate în diverse contexte, inclusiv în spații publice, galerii de artă și chiar în centre de refugiați.” a declarat Angela Izvercian, inițiatoarea proiectului.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Banatului Montan din Reșița până pe 29 septembrie 2024.

Parteneri eveniment Reșița: Muzeul Banatului Montan, Primăria Municipiului Reșita, Universitatea Babeș-Bolyai, Agape artă&natură.

Proiectul expozițional de la Reșita este co-finanțat de Primăria Municipiului Reșița prin programul cultural Granturi R.E.S.I.Ț.A.

Parteneri media: RFI, Radio România Cultural, Urban.ro, Revista Atelierul, The Institute, Feeder.ro, ArTeVezi, IQads, Modernism, Amo News.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei