“The Somatist, The Entropist & The Skeptic”| Expoziție de grup la Rezidența 9

Expoziția de grup “The Somatist, The Entropist & The Skeptic”, un proiect de cercetare și producție artistică al Asociației Qolony, s-a deschis recent la Rezidența 9.

Aflată la intersecția dintre artă, știință și tehnologie expoziția “The Somatist, The Entropist & The Skeptic” prezintă „obiceiurile folosirii unor tehnologii uzuale și subliniază felul în care consimțim și participăm activ la producerea unor direcții viitoare de dezvoltare a culturii și rutinei vieților noastre de zi cu zi. Conceptele din spatele proiectului sunt centrate pe cercetarea dinamicii dintre control și lipsa lui, pe chestionarea capacității pe care o avem de a acționa asupra lumii, asupra tehnologiei, asupra naturii, a speciilor și a bias-urilor care derivă din acestea.” (fragment din textul de prezentare al expoziției)

Prin intermediul unor instalații interactive, artiștii Floriama Cândea, Sabina Suru și Cătălin Crețu, alături de Cristian Balaș (programator), urmăresc reacțiile oamenilor la noile tehnologii la nivel fizic, psihologic și relațional.
Vizitatorii expoziției vor putea explora tehnologii curente de captare a datelor fiziologice sau de machine learning pentru animarea în timp real a unor lucrări cinetice, sunete algoritmice sau lucrări video generative.

Instrumentarul de lucru al artistei Floriama Cândea cuprinde mai multe metode și tehnici. În general, atât conceptele cât și procesele sale de lucru utilizează estetica imaginilor științifice și a unor instrumente de cercetare științifică care pot fi convertite în practici artistice – decelularizare, producere de materiale biocompatibile, procese chimice. Lucrările ei chestionează felul în care memoria, cogniția, percepția și taxonomia sunt declanșate ca mecanisme în relația subiectivă dintre om și lumea naturală, dintre realitate și ficțiune.

Sabina Suru este artist multimedia și manager cultural. Proiectele sale se concentrează asupra relației dintre arte aplicate (fotografie analog și alternativă, foto-obiect, video și instalație interactivă) și practici științifice (optică, fizică, holografie). Lucrările sale chestionează condițiile apariției imaginii în contextul viziunii instrumentate și, în cele din urmă, al identității ficționale/tehnologizate. Scopul este de a negocia conexiuni între domenii disociate, acordând problematici legate de mutația identității, obiectivizare, memorie exografică și timp, prin colaborări cu alți artiști și practicieni din diverse domenii, precum cercetare științifică, dans contemporan, muzică și cercetare speculativă.

Cătălin Crețu este artist multimedia, cercetător ştiinţific la Centrul de Muzică electroacustică şi Multimedia și cadru didactic asociat al Universității Naționale de Muzică din București, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și director executiv al Festivalului de Arte Noi InnerSound. Creația lui artistică cuprinde lucrări diverse, de la muzică de cameră, corală și opusuri simfonice la muzică electronică, muzică asistată de calculator, instalații și lucrări multimedia.

Asociația Qolony – Colonia pentru artă și știință
este o asociație culturală ce funcționează ca agregator al unei comunități mixte de profesioniști ai unor discipline diferite, de la artiști contemporani, cercetătorii științifici, specialiști în diverse tehnologii, uniți de pasiunea pentru practici interdisciplinare și pentru creativitatea pe care acestea o generează. Proiectele asociației vizează importanța practicilor colaborative, atât pentru stimularea creativității și dezvoltării personale, cât și pentru bunăstarea curentă și viitoare a societății.

Expoziția poate fi vizitată până pe 20 decembrie, de marți până vineri între orele 16.00-20.00, respectiv sâmbătă și duminică între orele 13.00-20.00. În zilele de luni și de sărbătorile legale, Rezidența9 este închisă. Intrarea este liberă.

Proiectul este co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Partener de cercetare: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor
Parteneri culturali: Rezidența BRD Scena9, SIMULTAN Festival, Atelierele Malmaison, CESI – Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, VAGon – Spatiu in(ter)disciplinat.
Parteneri media: Radio România Cultural, Tanănana, Adevărul, Revista Atelierul, Cultartes, Curatorial, IQAds, Mindcraft Stories, Observator Cultural, Propagarta, Psychologies, Scena 9, Spotmedia, The Institute, Zile și Nopți, Munteanu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei