Expoziția “𝐄𝐯𝐞𝐫𝐲𝐭𝐡𝐢𝐧𝐠 𝐈 𝐭𝐨𝐮𝐜𝐡”, curatoriată de Mirela Stoeac-Vlăduți și Marina Paladi, dezvăluie parcursul artistic al Ulianei Gujuman prin lumea fertilă a plantelor – o ipoteză pentru a construi o nouă realitate inspirată de natură. Lucrările artistei transcend granițele peisajului tradițional, invitându-i pe spectatori să pășească într-o lume alternativă de juxtapuneri neobișnuite, distorsiuni și inversări ale elementelor naturale.
În centrul practicii sale se află o dorință profundă de a explora tărâmurile ascunse ale existenței, unde dimensiunile imperceptibile se împletesc cu realitatea perceptibilă.
Peisajele înfățișate în aceste picturi nu sunt reprezentări ale lumii tangibile, ci mai degrabă o invitație la o nouă dimensiune a percepției. Infuzând fiecare lucrare cu detalii discrete ale unor elemente ficționale, artista angajează cele mai profunde nivele ale creativității și manifestă o pictură abundentă de narațiuni enigmatice care captivează privitorul.
Uliana Gujuman este un profesionist desăvârșit al picturii în ulei pe pânză, folosind cu măiestrie acest mediu tradițional pentru a da viață peisajelor suprarealiste. Complexitatea tehnicii este evidentă în pensulațiile delicate care formează ierburile colosale și figurile minuscule, creând un joc hipnotizant de proporții și perspective.
Abilitatea artistei de a îmbina realismul cu magia imprimă operelor o alură atemporală, evocând ecouri ale minunilor literare găsite în romanul “Un veac de singurătate” al lui Gabriel Garcia Marquez. Această amintire emoționantă a aprins imaginația din copilărie a artistei, evocând viziuni ale unor lumi neexplorate dincolo de fațada pădurii.
Astăzi, universul vegetal fantastic pe care îl pictează artista devine un pretext pentru a căuta ce se află dincolo – un tărâm al reveriei, al meditației și al povestirii imaginative.
Lucrările din expoziție abordează teme legate de inversarea proporțiilor, provocându-i pe privitori să contemple misterele creșterii și forțele ascunse care ne modelează realitatea. Printre plantele supradimensionale și figurile de mărimea unei furnici, personajul mitologic al artistei prinde viață, deschizând ușile către tărâmurile suprarealului și fantasticului.
Fiecare pânză este o invitație la o călătorie dincolo de aparențe, permițând imaginației să umble liber și să pătrundă în adâncurile unor dimensiuni nevăzute.
Expoziția este o dovadă a dedicării artistei de a crea o nouă realitate – o realitate în care natura, visele și enigmaticul se împletesc într-o demonstrație uluitoare de măiestrie artistică. (fragment din textul curatorial)
Expoziția poate fi vizitată la MV sci-art center ( Bd. Mihai Viteazul nr. 1, Timișoara). Intrarea este liberă.
Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐁𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐞+, derulat de 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ 𝐚𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Evenimentul face parte din programul 𝑺𝒄𝒊-𝒂𝒓𝒕 𝒚𝒐𝒖𝒓 𝒍𝒊𝒇𝒆!, parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul 𝐆𝐫𝐨𝐰 𝐓𝐢𝐦𝐢ș𝐨𝐚𝐫𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐓𝐢𝐦𝐢ș𝐨𝐚𝐫𝐚, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢.
Program co-finanțat de 𝐀𝐅𝐂𝐍. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.