Am stat de vorbă cu Roxana Morar, Michele Bressan și Dani Ghercă, cei trei fondatori ai centrului Scânteia +, despre demersul lor de a deschide un nou spațiu dedicat artei contemporane, despre momentul inaugurarării spațiului și planuri de viitor.
Ați reactivat un spațiu cu multă încărcătură istorică, cu intenția de a dezvolta o platformă care stimulează dialogul artistic și colaborările interdisciplinare, punând, simultan, accent pe conexiunea cu publicul. Povestiți-ne vă rog despre contextul în care s-a conturat ideea de a deschide spațiul Scânteia+.
Scânteia + face parte din planul initial pe care l-am avut în vedere în momentul în care am decis să demarăm un nod artistic în Casa Presei Libere. La baza acestui proiect a stat dorința de dezvoltare a unui spațiu necesar pentru scena artistică din România, capabil să devină o platformă care poate să suțină atât proiecte autohtone cât și internaționale.
Planul nostru presupune o serie de etape prin care treptat dezvoltăm ceea ce ne dorim să devină un nou centru de artă în cadrul Casei Presei Libere. Ne dorim un loc în care publicul poate vizita simultan diverse expoziții organizate de galeriile care își vor deschide spațiile în 2025, evenimente de mari dimensiuni, fie că vorbim de expoziții, târguri de artă sau concerte de muzică.

Au existat repere internaționale?
Da. În procesul de dezvoltare al spațiului Scânteia + am avut câteva repere de spații similare pe care le-am vizitat în trecut. Printre acestea ar fi: Kraftwerk Berlin (GE) ; Reaktor Viena (AU); Spinnerei Leipzig (AU); Cisternerne (DK); Peckham Levels London (UK), Fondation Fiminco Paris (FR).
Cine sunt inițiatorii proiectului și ce v-a motivat în acest demers?
Scânteia+ reprezintă un proiect cultural de amploare în București, inițiat de Roxana Morar, Michele Bressan și Dani Ghercă, care are ca scop crearea unui spațiu dedicat expozițiilor de mari dimensiuni. Această inițiativă face parte dintr-un plan mai amplu, început în 2023, care include și Atelierele Scânteia.
Scânteia + este o extensie a Atelierelor Scânteia? Cum doriți să vă poziționați în peisajul artistic românesc?
Scânteia+ continuă demersul nostru de a transforma Casa Presei Libere într-un spațiu dedicat artei contemporane, unde încercăm să aducem într-un singur loc atât ateliere, galerii cât și acest spațiu de tip kunsthalle. Scânteia + este conceput pentru a găzdui expoziții care necesită spații ample și alte inițiative din sfera culturală.
“Plusul” din Scânteia + vizează un program curatorial dezvoltat în colaborare cu alte organizații active în România și străinătate. Ne dorim să devină un spațiu relevant atât pe plan național cât și în regiunea CEE (Central Eastern Europe).

Ați inaugurat de curând spațiul SCÂNTEIA+. Cum a fost primit evenimentul de deschidere de către public, dar de comunitatea artistică?
Inaugurarea Scânteia + a fost primită foarte bine de public. Am obținut reacția pe care o doream, vizitatorii au fost încântați de idea de a îmbina arta contemporană cu muzica iar spațiul a fost un element care a suprins pozitiv pe majoritatea celor prezenți. Pentru deschidere am expus lucrări din colecția MARe/Muzeul de artă Recentă combinate cu o instalație sculpturală de lumină creată de Ion Cotenescu (Cote). Totdată, pe partea de performance muzical i-am avut invitați pe: Francesco Tristano, Cristi Cons, DeWalta, Mischa Blanos & Thomas Melchior.
Accesul în spațiu este dificil și, într-o oarecare măsură, aș spune descurajant. Aveți în plan îmbunatățirea accesul în spațiu?
Nouă ne place faptul că suntem “în the backyard”, iar accesul la Scânteia+ face parte din experiența pe care intenționăm să o oferim. Prin Scânteia+ nu ne-am propus să avem un access stradal. Avem deja în plan suplimentarea signalisticii iar publicul în timp se va obișnui cu parcursul până la spațiu.
Există un program de vizitare al spațiului? Totodată, intrarea în spațiu va fi gratuită sau se va percepe o taxă de participare/vizitare în funcție de evenimentele pe care le va găzdui?
Momentan lucrăm la calendarul expozițional pentru 2025 și în funcție de expozițiile propuse va exista și un program de vizitare specific.
Privind accesul în spațiu, în funcție de evenimentul organizat este posibil să existe un bilet de intrare perceput publicului.

Ce impact credeți că va avea SCÂNTEIA+ asupra scenei artistice din București, dar și din țară?
Suntem un spațiu care își propune să creeze un nou reper pentru arta contemporană din România. Ne dorim să asigurăm un program curatorial consistent format din 4 expoziții pe an care să cerceteze si promoveze atat scena artistică locala cât și pe cea din regiunea CEE, coexistănd cu structurile artistice deja existente.
În ce direcție va evolua proiectul? Vă gândiți să includeți și alte forme de artă și să extindeți colaborările în proiectele viitoare?
Colaborarea joacă un rol esențial în viziunea noastră, iar co-producția de expoziții în parteneriate cu organizații din România și din străinătate va reprezenta un punct central al strategiei organizaționale a Scânteia+. Pentru anul 2025, suntem deja în discutii cu trei dintre cele mai importante organizații de artă contemporană din România, pentru a dezvolta programul curatorial ce va fi prezentat publicului.