Interviu Livia MATEIAȘ: “Privind spre orizont și dincolo de el, văd o călătorie artistică plină de explorare, deschidere și curiozitate”

Livia Mateiaş este absolventă a Facultății de Arte şi Design Timişoara (Licență, Master şi Doctorat), specializare grafică, însă practica sa artistică include și alte forme de expresie artistică printre care pictura, arta digitală, instalația și performance-ul. În 2014 co-fondează studioul de artă şi design artouching și, patru ani mai târziu, platforma DIGITAL:CANVAS\ dedicată artiștilor digitali din România. A participat la diferite ateliere creative de dans contemporan cu diverși coregrafi și dansatori, la numeroase expoziții şi rezidențe artistice atât în țară, cât şi în străinătate. De asemenea, a urmat cursuri de specializare în Consiliere prin artă, antreprenoriat social și cultural, mediere culturală, management de proiect și managementul voluntarilor.

De-a lungul timpului a coordonat peste 100 de ateliere creative pentru adulți, tineri, copii, seniori și persoane vulnerabile, care s-au desfășurat în spațiul public, în parcuri, în galerii de artă, în spații alternative, mănăstire budistă (Austria), pe stadion (Portugalia), în centre de refugiați (Grecia), în penitenciar, în centre sociale, instituții de învățământ. A ințiat și implementat în Timișoara o serie de proiecte culturale, printre care “Arta în comunitate”, “Acasă pe Pământ”, “Podul de Poveste – comunitatea creativă Croșetăm Povești și Poduri”, “Pixel_ART”.

Povestește-ne, te rog, despre experiența ta în lumea artelor vizuale și despre contextul în care ai devenit artistă.

Îmi place să spun despre mine că sunt o călătoare cosmică fascinată de frumusețea universului, cel mai probabil această fascinație și curiozitate m-a adus în lumea artelor vizuale.
M-am născută în Salonta, județul Bihor, și am parcurs un traseu educațional complex. Am obținut atestatul în Grafică la Liceul de Arte din Oradea și am continuat cu studii academice la Universitatea de Vest din Timișoara, unde am absolvit licența, masteratul și, în cele din urmă, doctoratul în arte vizuale la Facultatea de Arte și Design. Menționez că eram în clasa a V-a când m-am înscris la primul curs de desen, iar în clasa a VII-a am avut ocazia să întâlnesc doi tineri artiști, Nicolae și Meda Fechete, care m-au inspirat. Imediat după întâlnirea cu ei am hotărât să devin artist și am început pregătirea cu ei pentru admiterea la Liceul de Artă în Oradea. Am avut o perioadă de pregătire foarte prolifică, iar în clasa a-VIII-a am organizat prima expoziție personală la Galeria de Artă din Salonta.

Livia Mateiaș coordonând un atelier creativ dedicat copiilor. Credit imagine: Alin Zelenko.

În cadrul liceului am avut-o coordonatoare la secția Grafică pe doamna Maria David, o profesoară extraordinară, care s-a dedicat foarte mult activităților cu elevii. O păstrez și acum în amintire ca pe un om deosebit, de la care am învățat foarte multe și care m-a încurajat să-mi urmez calea. A implicat elevii în multe concursuri de creație, fapt care ne-a motivat să facem lucrări suplimentare față de temele primite la clasă. În timpul liceului am creat foarte mult, stăteam, din pasiune, mult peste program în atelier, și lucram mult și acasă. Uneori uitam de mine pur și simplu, când mă cufundam în activitățile de creație din studio, bineînțeles, acest lucru se mai întâmplă și acum. 🙂

În facultate am întâlnit alți profesori deosebiți. L-am avut coordonator la licență pe domnul Vică Tilă Adorian, iar la dizertație pe doamna Suzana Fântânariu, amândoi artiști dedicați atât creației, cât și activității didactice. Sunt recunoscătoare că i-am avut profesori și mă bucur de fiecare dată când am ocazia să-i reîntâlnesc. Am amintiri tare frumoase din anii de studii de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Aici l-am cunoscut și pe Marius Jurca, soțul meu. Am fost colegi de grupă la grafică și suntem împreună din anul I de facultate. Practic am crescut și ne-am format împreună ca artiști, dar fiecare și-a păstrat unicitatea și propriul stil de creație.

Experiența mea artistică s-a cristalizat apoi în inițiative și proiecte creative semnificative. Am fondat alături de Marius Jurca (aka 13m10j) studioul artouching (2014) și platforma DIGITAL:CANVAS\ (2018). Am avut astfel privilegiul de a contribui activ la dezvoltarea scenei artistice din Timișoara. În calitate de inițiator și manager de proiect, am coordonat evenimente precum: “Fluid”, “Pixel_ART” și “Podul de Poveste”, “Arta în comunitate”, oferind timpul și implicarea mea în comunitate și pasiunea pentru promovarea artei în diverse contexte.

Livia Mateiaș alături de Marius Jurca. Credit imagine: Lina Holovnia.

În ce măsură experiența academică te-a ajutat în evoluția artistică și, mai ales, în dezvoltarea unui stil personal?

Da, cum spuneam și mai devreme mi-au plăcut studiile în cadrul Facultății de Arte și Design și nu m-am oprit prea ușor. Am avut curiozitatea, deschiderea și totodată privilegiul de a parcurge întreaga etapă academică. Această experiență a constituit un punct esențial în evoluția mea artistică și în definirea unui stil personal distinct. Faptul că am obținut și o bursă doctorală mi-a oferit șansa să îmi continui și să aprofundez cercetarea și creația artistică.

În personalitatea mea se regăsește bucuria de a crea conexiuni atât între idei, cât și între tehnici, dar și între oameni. În cadrul programelor de studii, am avut acces la o varietate de discipline și tehnici ale artelor vizuale, de la grafică, pictură, ilustrație, grafică publicitară și de carte la design și fotografie etc. Toate acestea m-au îmbogățit și m-au inspirat în mod considerabil. Aș putea să spun că a ajutat și interacțiunea constantă cu profesori și colegi talentați, fapt care a creat un mediu plăcut, în care am fost încurajată să explorez și să îmi dezvolt propriile idei artistice. Accentul a fost întotdeauna pus pe creativitate nu pe reproducere, fapt care mi-a plăcut și m-a stimulat.

Masteratul și, mai ales, doctoratul au fost perioade importante în care am avut libertatea de a aborda subiecte de cercetare de interes pentru mine și de a-mi îndrepta atenția către aspecte mai profunde ale artei. Temele mele au fost dintotdeauna cumva legate de spațiul cosmic, de zbor și infinit. De asemenea, s-au regăsit de-a lungul timpului și motive ale spațiului sacru, în special îngeri, dar și motive solare, stelare, la crea se adaugă ideea de călătorie cosmică, portal, teleportare etc. Lucrarea de dizertație, spre exemplu, a avut titlul Multiverse și a fost bazată pe ideea de universuri multiple. Am creat atunci o instalație compusă din 300 de sfere din hârtie reciclată și 50 de oglinzi circulare care erau oglindă față-verso. Aceste oglinzi deveneau un fel de portaluri care aduceau împreună, prin reflectare, mai multe universuri.

Aceste etape mi-au furnizat, pe lângă timpul pentru dezvoltarea creației efective și cunoștințe teoretice solide, precum și instrumente conceptuale care au contribuit la fundamentarea și înțelegerea mai profundă a practicii mele artistice.
De asemenea, mediul academic m-a introdus în comunitatea artistică locală și internațională, oferindu-mi oportunități de a participa la expoziții, rezidențe și proiecte interdisciplinare. Această expunere mi-a permis să îmi diversific și să îmi măresc perspectiva artistică, contribuind la formarea unui stil personal distinct, plin de lumină, energie, vibrație și culoare, care cred că transmite o stare de bine și o invitație la introspecție către privitor.

“Multiverse”. Credit imagine: Livia Mateiaș.

Explorezi diferite medii de expresie de la grafică, la pictură, artă digitală, instalație și performance. Ce primează în lucrările tale?

Practica mea artistică se caracterizează prin explorarea constantă a diverselor medii de expresie, reflectând o abordare holistică și interdisciplinară în creație. În fiecare etapă a evoluției mele artistice, am experimentat cu diferite forme de exprimare, de la grafică și pictură la artă digitală, instalații și performance. Această diversitate reflectă nu doar interesul meu pentru multiplele moduri de comunicare artistică, ci și dorința de a îmbrățișa noi provocări și perspective. Mi-a plăcut dintotdeauna să fac conexiuni între diferite idei și și să transpun aceste idei într-un mod cât mai creativ. Variația tehnicilor derivă din faptul că nu îmi place să mă limitez la o singură tehnică. Sunt o fire dinamică și curioasă, îmi place variația și explorarea noului. De asemenea, sunt deschisă și îmi place să mă provoc să ies din zona de confort și să învăț lucruri noi, în consecință, am reușit să integrez în practica mea artistică mai multe tehnici și modalități de exprimare.

Accentul principal în lucrările mele nu poate fi redus la un singur element, ci mai degrabă rezidă în interacțiunea complexă între mai multe aspecte. Spontaneitatea are un rol esențial în procesul meu creativ, iar abordarea intuitivă îmi permite să descopăr direcții neașteptate și să explorez teritorii artistice noi. În același timp, cercetarea profundă și fundamentarea conceptuală sunt esențiale pentru a adăuga straturi semnificative în fiecare proiect.
Pe lângă studiile academice am urmat foarte multe cursuri și workshop-uri de formare în diferite domenii, de la performance și dans contemporan la antreprenoriat și leadership cultural, la managementul voluntarilor, management de proiect și cursuri de implicare în comunitate și inovație socială. De asemenea, am urmat un curs de consiliere prin artă, diverse cursuri de mediere culturală și, nu în ultimul rând, un curs de artă fotografică etc. Ca urmare, am dobândit o varietate mare de abilități pe care îmi place să le îmbin creativ.
Lucrez foarte mult cu implicarea comunității, fapt care a devenit o practică în sine. Spre exemplu, am fost inițiatoarea și managerul proiectului Podul de Poveste, în jurul căruia am creat comunitatea Croșetăm Povești și Poduri. În cadrul proiectului am croșetat în comunitate podul pietonal de la Uzina de Apă din Timișoara.

Colaj proiect cultural “Podul de Poveste”

Utilizez tehnici variate pentru a transmite subtilități în lucrările mele. Îmbin teme ale cosmicității cu elemente ale spațiului interior, pe care îl numesc spațiu Cosmotic. Folosesc de asemenea teme de conștientizare ecologică, un exemplu fiind ultima instalație pe care am creat-o sub titlul H2O : Transition. Folosesc, de asemenea, elemente naturale, cum este instalația The Allowed Fruit, în care am folosit 600 de kilograme de mere pe care publicul le-a consumat în cadrul expoziției. Am implicat comunitatea și pentru crearea instalației Cunoașterea Senzorială, în care am colectat din și cu ajutorul comunității peste 5000 de cărți vechi, care au compus această lucrare, cărți care s-au întors apoi în comunitate, prin acțiunea performativă din finalul expoziției, în care am invitat publicul să dezasambleze instalația și să-și aleagă cărți pe care să le păstreze.

În ceea ce privește mesajul, acesta reprezintă o componentă esențială. Încerc să provoc privitorul la o reflecție profundă asupra temelor și conceptelor abordate în creațiile mele.
În ansamblu, practica mea artistică poate fi definită ca fiind o călătorie continuă de explorare și descoperire, în care spontaneitatea și cercetarea converg într-un dialog armonios. Încerc să îmbin tehnica și exprimarea emoțională, oferind astfel privitorului o experiență bogată și provocatoare în cadrul fiecărui proiect.

Povestește-ne, te rog, despre cea mai recentă expoziție personală Inner Cosmos.

Inner Cosmos reprezintă o călătorie, un zbor lin în lumea mea artistică, o expoziție personală care a avut loc la Centrul de Proiecte Timișoara, în perioada 21 noiembrie – 4 decembrie 2023. Conceptul curatorial al expoziției a fost construit în jurul explorării infinite a universului interior, aducând în prim-plan întrebări profunde despre conexiunea dintre experiența interioară și percepția noastră asupra Universului. Printre întrebările ridicate amintesc:

Când am privit ultima dată în interiorul meu?
Cât de legată este experiența mea interioară de percepția Universului în care trăiesc?
Cum poate Cosmosul să-mi determine trăirile și care este limita între dependent și independent?
Care este sensul vieții?
Cine sunt eu?
Cum arată universul meu?
Este cosmosul în mine sau în afara mea?

Inspirația pentru Inner Cosmos a izvorât dintr-o reflecție profundă asupra naturii umane, a căutărilor interioare și a conexiunii profunde cu spațiul înconjurător. Așa cum benzile Mobius reprezintă potențialul nelimitat al ființei și al existenței, expoziția a încercat să ofere o incursiune într-un spațiu amplu și misterios, în care interiorul și exteriorul se contopesc într-un infinit creator.
Întregul parcurs expozițional a fost o invitație la introspecție, la autocunoaștere și la conștientizarea valențelor infinite ale spiritului și a conexiunii profunde dintre tot și toate, o invitație la conștientizarea conexiunii cosmice. Pentru mine creația este în sine o meditație și am avut o perioadă lungă pe care am petrecut-o în atelier, un fel de retreat creativ în care am pregătit lucrările pentru expoziție. Menționez că toate lucrările din expoziția Inner Cosmos au fost lucrări noi, expuse pentru prima dată și create special pentru acest context.

Imagine din expozița “Inner Cosmos”, Timișoara, 2023. Credit imagine: Sorana Laura.

Întrebările profunde au fost concepute pentru a provoca gândirea și reflecția la nivel personal. Am dorit să creez un spațiu în care fiecare vizitator să fie invitat să-și exploreze propria lume interioară și să se întrebe despre locul său în univers.
Atât în timpul vernisajului, cât și după, în zilele în care am fost prezentă numeroase ore în cadrul expoziției, am avut bucuria să împărtășesc această călătorie artistică cu un public divers și receptiv. Inner Cosmos a fost nu doar o expoziție personală, ci și o invitație la introspecție și dialog despre sensurile profunde ale existenței noastre în universul vast și misterios în care trăim.

Colaborarea în cadrul vernisajului cu alți artiști precum scriitorul Francesc Miralles, care m-a provocat la dialog și Ovidiu Brazdău, care a avut un moment creativ de interacțiune cu publicul folosind instrumentul muzical handpan, a adăugat o dimensiune suplimentară evenimentului, oferind o perspectivă interdisciplinară asupra relației dintre artă și alte forme de exprimare culturală.

La vernisajul expoziției Inner Cosmos, a fost prezent celebrul scriitor catalan Francesc Miralles, aflat, în premieră, la Timişoara. Care a fost contextul în care Francesc Miralles s-a alăturat expoziției și cum ai descrie întâlnirea cu acesta?

A fost o mare bucurie și totodată onoare să îl am alături la vernisaj pe Francesc Miralles. Acesta a ajuns, în premieră, în Timișoara la invitația InEDU – Inițiativă în Educație. Practic evenimentul Inner Cosmos s-a desfășurat în cadrul proiectului „Spațiul de cultură” creat de InEDU, care a fost parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Acesta a fost contextul mai amplu al întâlnirii mele cu Francesc Miralles.

Colaborarea noastră a avut la bază ideea de a îmbina perspectivele artistice și literare asupra temelor comune, cum ar fi căutarea de sine, conexiunea cu universul și explorarea profunzimilor interioare. Întâlnirea cu Francesc Miralles a fost o experiență plină de schimburi interesante și creative. Îi cunoșteam deja parte din operă și eram familiarizată cu conceptul Ikigai, despre traiul în armonie, specific culturii japoneze. Am apreciat deschiderea și curiozitatea lui Miralles față de lumea artei vizuale și modul în care a fost receptiv la conceptul și mesajul expoziției.

Imagine de la vernisajul expoziției “Inner Cosmos”, Timișoara, 2023. Livia Mateiaș alături de scriitorul catalan Francesc Miralles. Credit imagine: Sorana Laura.

În ultima perioadă se pune accent, tot mai mult, pe desfășurarea unor evenimente conexe expoziției principale. Și în cazul expoziției Inner Cosmos, evenimentul expozițional a fost completat de tururi ghidate, ateliere educaționale pentru elevi, profesori, dar și pentru publicul larg. Le consideri relevante pentru expoziția propriu-zisă? Ai simțit că publicul este mai receptiv, reacționează mai bine/ se conectează mai bine cu lucrările din expoziție?

Cu siguranță, consider evenimentele conexe, precum tururile ghidate și atelierele educaționale, extrem de relevante nu doar pentru expoziția Inner Cosmos, ci ca practică generală de mediere culturală. Mi se pare important ca arta să ajungă la public și să fie înțeleasă mai ușor de către acesta. Organizarea de activități creative, workshop-uri și evenimente de mediere culturală a devenit cu timpul parte din practica mea artistică.

În cadrul expoziției Inner Cosmos, pe lângă vernisaj, au avut loc peste 20 de evenimente distincte, de la tururi ghidate la ateliere pentru copii, la întîlnirea profesorilor cu Francesc Miralles etc. Aceste activități au adus un plus semnificativ, contribuind la îmbogățirea experienței vizitatorilor și la crearea unei atmosfere interactive și educative în jurul lucrărilor expuse.

În plus, am fost prezentă în cadrul expoziției în mai multe zile și am intrat în dialog cu oamenii care au pătruns din curiozitate în galerie. Am avut un public foarte numeros, divers și variat, atât din țară, cât și din străinătate. A ajutat și faptul că expoziția s-a desfășurat și în timpul weekendului prelungit cu ocazia zilei de 1 Decembrie, zile în care persoane din toate colțurile României au ajuns la Timișoara, și din curiozitate, fiind stimulați probabil de culorile intense și formele rotunjute, au intrat în galerie.

Astfel, am avut oportunitatea să împărtășesc cu vizitatorii perspectivele mele artistice, să discut despre procesul creativ și să răspund la întrebări într-un cadru relaxat. Ghidajul personalizat a adăugat valoare experienței, permițând publicului să se conecteze mai profund cu lucrările expuse și cu mesajul general al expoziției. Aceste activități nu numai că au îmbogățit cunoașterea și aprecierea publicului față de artă, dar au și consolidat legătura dintre mine și comunitate.

Imagine de la vernisajul expoziției “Inner Cosmos”, Timișoara, 2023. Credit imagine: Sorana Laura.

Timișoara a celebrat anul trecut deținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii prin numeroase expoziții de artă, conferințe culturale, piese de teatru, concerte, filme, festivaluri și spectacole. Cum ai descrie acest an cultural efervescent?

Prin deținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii, Timișoara a devenit un oraș viu, implicat în activități culturale și educaționale. Anul 2023 a fost cu adevărat efervescent și plin de evenimente diversificate, pentru toate categoriile de public, care au ilustrat diversitatea și bogăția culturală a orașului. Timișoara 2023 a fost un proiect binevenit și, în calitate de artist implicat, am simțit cu adevărat impactul pozitiv al acestei oportunități asupra comunității artistice, a publicului și a orașului în general. M-am bucurat să văd că nu au fost uitate nici comunitățile vulnerabile și faptul că, spre exemplu, concertele importante au fost accesibilizate și pentru comunitățile cu deficit de auz din oraș. Cred că este important să acordăm atenție tuturor acestor aspecte, astfel încât să avem un oraș incluziv în care fiecare persoană să poată simți că este parte a comunității și că este inclusă, nu uitată.

Pe parcursul anului, Timișoara a găzduit o multitudine de expoziții de artă, conferințe culturale, piese de teatru, concerte, filme și festivaluri, oferind astfel o platformă variată pentru artiști și creatori. Acest amalgam cultural a contribuit la crearea unei atmosfere vibrante și a susținut diversitatea de exprimare artistică. Prin studioul artouching, am organizat și noi diferite evenimente culturale, cum a fost, spre exemplu, proiectul Fluid, în deschiderea anului de Capitală… Am găzduit evenimentele unor artiști, precum: Floriama Cândea, Alina Tofan, Dorin Cucicov, în cadrul platformei DIGITAL:CANVAS\. De asemenea, am organizat și evenimente fără finanțare, susținute din surse proprii cum ar fi expoziția Her Letters, precum și două conferințe cu doi călugări buddiști și multe alte evenimete și ateliere creative.

“H2O: Transition”, Livia Mateiaș, Timișoara, 2023. Credit imagine: Boianca Nicu.

O altă contribuție semnificativă la acest peisaj cultural vibrant a fost proiectul H2O: Transition pe care l-am creat prin intermediul bursei Energie. Scopul proiectului a fost să exploreze teme legate de circuitul apei în natură și să contribuie la o mai bună conștientizare legată de importanța apei și necesitatea păstrării apelor curate prin reducerea poluării. De asemenea, am organizat numeroase evenimente în cadrul proiectului Arta în comunitate, pe care l-am inițiat și coordonat.
Proiectele culturale și artistice au fost amplu prezente în spațiul public, inclusiv în evenimente precum: expoziții de artă stradală, instalații urbane și proiecții de lumină. Astfel, Timișoara a devenit un adevărat loc de explorare și descoperire a artei în diversele sale forme și expresii.
Timișoara, numit și orașul luminii a fost primul oraș liber din țară. Cred că această deschidere și viziune se regăsește încă trează în oraș. Ne place libertatea la Timișoara, ne place lumina și suntem spirite creative. Operatorii culturali din oraș și-au depășit capacitățile și limitele anul trecut, au dezvoltat și implementat proiecte noi în timp record și cu multiple colaborări atât naționale, cât și internaționale. Îmi place Timișoara astăzi și sunt recunoscătoare că am putut să fac parte din acest proces de creștere al orașului.

Ce planuri de viitor ai și cum vizualizezi parcursul tău profesional în următorii ani?

Privind spre viitor, îmi doresc să îmi continui călătoria artistică cu inovație și spontaneitate, lăsându-mă inspirată de oportunitățile neprevăzute și descoperirile surprinzătoare pe care le aduce prezentul. Sunt o fire spontană și, în general, nu îmi fac foarte multe planuri de viitor, prefer să mă adaptez la schimbările și provocările pe care le întâlnesc în calea mea.
În ceea ce privește parcursul meu profesional, intenționez să îmi diversific expresia artistică, să explorez noi mijloace și să mă implic în proiecte relevante pentru publicul contemporan și pentru mine. Îmi propun să explorez noi modalități de exprimare, să integrez terapia în creația mea și să mă implic în proiecte care abordează teme relevante și actuale.

Colaborările cu alți artiști și profesioniști din domenii conexe, precum știința și tehnologia, reprezintă direcții pe care vreau să le explorez. De asemenea, îmi propun să continui să aduc arta în comunitate prin proiecte educaționale și evenimente culturale de implicare comunitară. Am în plan să mă orientez și către noi rezidențe artistice și să-mi extind prezența la nivel internațional.
Astfel, privind spre orizont și dincolo de el, văd o călătorie artistică plină de explorare, deschidere și curiozitate, colaborări semnificative și o continuă adaptare la schimbările din lumea contemporană.

Acest material jurnalistic a fost realizat printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul componentei Power Station a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″. Materialul nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul său sau de modul în care poate fi folosit.

Credit imagine cover photo: Sorana Laura.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei