Interviu Liliana Laichici: “Centrele de cultură sunt instituții cheie în peisajul cultural românesc”

Liliana Laichici este managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, deschis, în anul 2000, prin comasarea a trei instituții: Ansamblul Banatul, Școala Populară de Artă și Centrul de Conservare, Valorificare a Culturii Tradiționale.
Recent, a inaugurat galeria Pod, un spațiu expozițional dedicat artei contemporane, situată în mansarda unei clădiri istorice din Timișoara.
In cele ce urmează veți afla povestea acestui nou spațiu și programul curatorial propus, rolul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș în contexul programului cultural național Timișoara 2023, dar și cele mai interesante sau provocatoare situații cu care se confruntă un manager cultural.

Cum se poziționează Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș în peisajul cultural românesc actual?

Centrele de cultură sunt instituții cheie în peisajul cultural românesc. Rolul centrelor județene a devenit, în ultimii ani, foarte important, fapt care s-a reflectat și în denumirea lor, ca urmare a măsurilor și legislației adoptate de UNESCO prin declarația de la Paris (2003) pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, ca o contramăsură la curentul de globalizare, care ducea rapid la dispariția identității popoarelor lumii. Structura acestor instituții a fost adaptată la imperativele secolului XXI și anume: salvgardarea patrimoniului cultural material și imaterial, național și universal. Avem nevoie de aceste repere care să ne amintescă cine suntem, de unde venim, și mai ales, încotro ne îndreptam.

Cum sunt primite proiectele de comunitatea artistică locală? Dar de publicul interesat de frumos și creativitate?

Comunitatea artistică locală este foarte interesată de colaborarea cu noi, de proiectele noastre, la fel și publicul spectator. La festivalul “Tradiții la români”, ce s-a desfășurat în luna noiembrie- invitațiile s-au epuizat în 8 minute. Și au fost în jur de 400 de locuri. Asta spune tot, nu?

Ce înseamnă Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș pentru dumneavoastră?

Este o parte importantă din viața mea. Am format aici un colectiv sudat, care funcționează ca o familie, care vine cu drag la serviciu și își îndeplinește îndatoririle nu ca pe obligații, ci ca pe niște provocări personale prin care devenim mai buni, mai împăcați cu noi înșine.

Care sunt cele mai fascinante sau cele mai provocatoare aspecte ale activității dvs. de zi cu zi ca manager cultural?

Fiecare zi este altfel. Asta este o provocare destul de mare. Acești oameni, acești artiști “făloși” care doresc să fie mereu mai buni, mai performanți și uniți sunt într-adevăr fascinanți. Să îi motivez să rămână așa, este o provocare fascinantă.

De curând, ați inaugurat galeria Pod, un spațiu expozițional dedicat artei contemporane, situată în mansarda unei clădiri istorice din Timișoara. Care este povestea locului?

Povestea Galeriei Pod a început cu primul pas pe care l-am făcut în podul Centrului de Cultură. Mi-am dat seama că are un potențial uriaș de a deveni un spațiu al comunității, un spațiu al bucuriei și al frumosului. Pe termen lung asta ne dorim! Să adunăm oamenii în jurul artei, în jurul artiștilor, ca fiecare să își găsescă aici partea de liniște sau de frumos, sau de cer, de care are nevoie.

Vorbiți-ne vă rog despre direcțiile de dezvoltare stabilite, de programul curatorial propus.


Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş este o instituție culturală profesionistă aflată în subordinea Consiliului Județean Timiș, ce acționează pentru a răspunde nevoilor culturale naționale, județene și locale, prin implementarea de programe ce vizează îmbogățirea, conservarea și comunicarea patrimoniului cultural tradițional sau prin programe de educație artistică deschise tuturor categoriilor de public; producții artistice diverse, orientate spre creșterea accesului la cultură în mediile urban și rural. În toate manifestările sale, centrul acționează cu responsabilitate și grijă față de valorile autentice, educarea gustului publicului, formarea generației viitoare de consumatori și actori culturali, legalitate, eficiență și eficacitate în administrarea fondurilor, furnizând modele de bună practică ce contribuie la consolidarea industriei creative.

Timișoara deține titlul de Capitală Culturală Europenă. Este un an bogat în expoziții și evenimente. Cum ați descrie această experiență din perspectiva de manager cultural?

Desigur că evenimentele acestui an sunt mult mai multe și mai diverse. Centrul de Cultură și Artă Timiș este structura de implementare a programului național Timișoara “Capitală Europeană a Culturii”. Pe întreaga durată a implementarii Programului, fondurile alocate Consiliului Județean Timiș sunt gestionate de instituția noastră, cu rol de autoritate finanțatoare. Așa că e mult de lucru, dar a fost un an istoric.

2023 a fost cu siguranță un an cultural efervescent. Cum credeți că va arată anul 2024 pentru Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș?


Vreau să cred că va fi bine și va arăta aproape la fel ca în anii precedenți. Noi avem același suflet, mare și creativ, și avem multe de oferit.

Acest material jurnalistic a fost realizat printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul componentei Power Station a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″. Materialul nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul său sau de modul în care poate fi folosit.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei