Interviu Leilei CHEN: “Galeriile nu mai sunt doar spații de expunere, ci devin hub-uri culturale care încurajează dialogul și implicarea activă”

Leilei Chen este artistă și antreprenor cultural. A studiat pictura în cadrul Universității Naționale de Arte din București, după o experiență similară în China. În 2020 a deschis un spațiu expozițional la București pentru a promova dialogul cultural între cele două scene ale artei contemporane, europeană și asiatică.
Până în prezent, a organizat 14 expoziții de artă de la pictură, sculptură și fotografie la instalații și performance. Totodată, LeiLei Gallery a găzduit prima expoziție de NFT-uri din România intitulată „This will age really well”.

Când ați simțit că menierea dvs. este să fiți artistă?

Mai mult sau mai puțin, toată lumea poartă sau a purtat în adâncul sufletului său visul de a fi artist. Cu toate acestea, atunci când problemele încep să se ivească, mulți renunță la această idee. Deși unele persoane ar putea spune, și pe bune dreptate, că a fi artist ține de destin, de o forță nevăzută care te împinge spre creație, eu cred că este, în același timp și o alegere personală. Pentru a crea, e nevoie de acțiune, de consecvență. De aceea, la 30 de ani am ales să fac primul pas și să îmi îndeplinesc visul din copilărie.

Ați studiat în China și, ulterior, în România în cadrul Universității Naționale de Arte București. Cât de diferite au fost cele două experiențe academice?

Sistemul de educație artistică din China s-a aflat multă vreme sub influența fostei Uniuni Sovietice, accentul punându-se mai mult pe elementele fundamentale și pe tehnică. În România, simt că filosofia educațională se află în sincronie cu restul lumii. Este mai deschisă, mai avangardistă și se concentrează mai mult pe dezvoltarea personalității artistului, ajutându-l să-și găsească propriul stil și propria identitate artistică. Cele două sisteme educaționale mă ajută să abordez arta dintr-o perspectivă mai amplă și să-mi diversific cunoștințele și experiențele artistice. Ambele au contribuit la formarea mea ca artist și mi-au oferit o viziune valoroasă asupra artei în contextul global.

Cum ați descrie arta dvs. și cât de important este să transmiteți un mesaj?

Opera unui artist îl reflectă chiar pe el însuși, prin urmare arta mea este o expresie sinceră a lumii mele interioare, pe care am șansa să o comunic folosindu-mă de mijloace vizuale. Arta nu este doar un exercițiu estetic, arta este menită să provoace, să stârnească dialoguri, fie ele pozitive ori negative. Însăși frumusețea ei constă în faptul că fiecare are libertatea să o interpreteze diferit, să reacționeze diferit la ea. Atât timp cât o lucrare te face să gândești sau să simți ceva, misiunea artistului a fost îndeplinită.

În pandemie ați deschis un spațiu expozițional la București pentru a promova dialogul cultural între cele două scene ale artei contemporane, europeană și asiatică. Care a fost contextul în care s-a conturat acest proiect? S-a întâmplat spontan sau a fost o decizie analizată îndelung?

M-am gândit multă vreme la acest proiect și la importanța unui astfel de spațiu în România. Am vrut să creez un loc unde nu numai că se promovează dialogul, ci în care are loc un schimb de experiențe, de idei și viziuni, care să fie benefic și din care să învețe ambele scene. În 2019 aveam deja planul de a deschide acest spațiu și, cu acest plan, am decis să merg mai departe, deși momentul și condițiile nu au fost perfecte. Cu toate acestea, am reușit să avem un prim vernisaj de succes. De aceea consider că, odată ce îți propui un lucru, este foarte important să treci la fapte cât mai repede. Momentul perfect este o iluzie.

Care sunt cele mai fascinante sau cele mai provocatoare aspecte ale activității dvs. de zi cu zi ca artist și antreprenor cultural?

În procesul continuu de explorare, am descoperit că aceste două identități nu se exclud reciproc, că relația dintre artă și oameni este complexă și se transformă în mod constant, că identitățile și perspectivele diferite îmi oferă o vedere mai cuprinzătoare și îmi permit să abordez această relație din multiple puncte de vedere. La locul de muncă, parcursul unei expoziții, de la conceperea ideii la materializarea acesteia, de la amenajarea expoziției până la prezentarea finală în fața publicului, nu este unul ușor. Fiecare expoziție ne provoacă să abordăm relația dintre lucrare și spațiul expozițional într-un mod nou, astfel încât să putem prezenta lucrarea în cea mai bună formă posibilă. Acest proces este provocator, dar momentul final, când lucrarea este expusă în fața publicului, este, din punctul meu de vedere, cel mai satisfăcător!

În curând se împlinesc 2 ani de când activați pe scena de artă românească, interval în care ați dezvoltat numeroase proiecte în sfera artelor vizuale. Cum ați descrie întregul parcurs?

De la deschiderea din august 2020 și până în prezent, am organizat 14 expoziții de artă, în care am încercat întotdeauna să includem cât mai multe stiluri, tehnici și viziuni artistice, de la pictură, sculptură și fotografie la instalații și performance. Când reflectez asupra parcursului nostru, îl asemăn cu o călătorie a unui om care își croiește drumul în lume. La început, eram ca un copil care abia învăța să meargă, făcând primii pași timizi în organizarea acestor proiecte. Însă, cu fiecare nouă expoziție, am acumulat cunoștințe și experiență, devenind din ce în ce mai conștienți de complexitatea și provocările acestui domeniu. Și continuăm să învățăm în fiecare zi, atât din obstacolele pe care le întâmpinăm, cât și de la artiștii talentați cu care am avut privilegiul să colaborăm.

Ați organizat prima expoziție de NFT-uri din România intitulată „This will age really well”, în iulie 2021. Cum au fost primite proiectele derulate de comunitatea artistică din România? Dar de publicul interesat de frumos și creativitate?

A fost un concept complet nou pentru noi, pentru România, pentru întreaga lume. N-am știut cum va reacționa la acest proiect nici comunitatea artistică și nici publicul. Ce am știut, în schimb, este că acest fenomen nu trebuie ignorat, motiv pentru care am decis că trebuie să implementăm acest proiect în ciuda reacțiilor care ar fi putut fi împărțite. Și ne bucurăm că am făcut acest lucru, deoarece reacțiile au fost în mare parte pozitive. În plus am oferit publicului oportunitatea de a fi un participant activ în fenomenul NFT: artiștii și-au prezintat lucrările atât în formă fizică, cât și în formă NFT, iar primii vizitatori veniți au primit gratuit o lucrare NFT.

Cum simțiți piața/scena de artă în prezent? Cât de mult a evoluat din 2020- momentul în care ați demarat o serie de proiecte expoziționale – până în prezent?

Într-o lume în care piața de artă devine mai transparentă și tehnologia facilitează conectarea directă între artiști și public, cred că modelul tradițional al galeriei de artă își redefinește rolul și relevanța. Galeriile nu mai sunt doar spații de expunere, ci devin hub-uri culturale care încurajează dialogul și implicarea activă a artiștilor, colecționarilor și privitorilor în procesul artistic.

Trăim într-o societate care pune accent pe producție, consum, profit și succes. În ce măsură vă influențează procesul de selecție al artiștilor din portofoliul Galeriei LeiLei sau al lucrărilor expuse?

Galeria LeiLei este proiectul meu de suflet, făcut din dragoste pentru artă și creație. În toate expozițiile de până acum, nu am ținut cont de câștigul personal, nu acesta e important pentru mine. Îmi doresc, în schimb, ca acest spațiu să fie o platformă de exprimare și promovare pentru artiștii remarcabili cu care am lucrat sau urmează să lucrăm.

Vă ocupați personal de selecția lucrărilor. Expuneți doar piesele care vă plac?

Îmi place să mă implic în curatoriat și în organizarea de expoziții. Pentru mine, o galerie reprezintă un loc de explorare artistică, de experimentare și de expunere a diverselor forme de artă, iar dorința mea este să prezint o gamă variată de lucrări în acest spațiu. Un galerist profesionist nu decide lucrările pe care urmează să le expună în funcție de propriile preferințe.

Care este relația cu artiștii pe care îi promovați? Îi vizitați la atelier? Le împărtășiți opiniile dvs. cu privire la stilul lor de lucru, la abordarea artistică?

Colaborarea între galerii și artiști este esențială, e nevoie de o relație de încredere și sprijin reciproc, pentru ca ambele părți să crească și să progreseze împreună. Vizitez des atelierele artiștilor, locul în care o lucrare își începe viața și în care pot asista la procesul de creație. Este o experiență deosebit de satisfăcătoare să văd și să înțeleg efortul și pasiunea care stau în spatele lucrărilor. Consider că artiștii ar trebui să își păstreze unicitatea și să-și alimenteze mereu pasiunea pentru creație, deoarece aceasta reprezintă adevărata esență a artei.

Ați participat recent la târgul de artă contemporană RAD Art Fair. Cum ați descrie această experiență?

A fost o experiență unică, dar și o aventură. O aventură în care am intrat alături de prieteni și din care am învățat multe lucruri atât despre lumea colecționarilor de artă, cât și despre colegii noștri. Scena românească avea nevoie de un eveniment cum a fost RAD, pentru a ajuta galeriile și artiștii să-și facă vocea auzită, dar și pentru a consolida relațiile dintre galerii și colecționari.

Ce expoziție se poate vizita în acest moment pe simezele Galeriei LeiLei?

Tocmai am finalizat expoziția personală JOISTENLAND a artistului francez Bernard Joisten și acum pregătim o expoziție de grup cu o serie de artiști români foarte talentați. Se va deschide în curând, stați cu ochii platformele sociale ale galeriei!

Cum arată următorii 5 ani pentru LeiLei Gallery?

Nu sunt un fan al predicțiilor, prefer să mă ocup de lucrurile pe care vreau să le fac în prezent. Tot ce pot spune e că sper să ne continuăm misiunea de a fi o platformă de promovare pentru artiști și că vom continua să evoluăm și să creștem în lumea artei, să facilităm dialogul artistic și să ne adaptăm la schimbările și provocările care apar în universul artistic, cât și să oferim o experiență captivantă pentru iubitorii de artă.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei