Interviu cu Marius JURCA despre DIGITAL:CANVAS\, spațiul cu ,,pânze digitale”

Marius Jurca, cunoscut în lumea artistică drept 13m10j, este un artist multidisciplinar stabilit în Timișoara. A absolvit Facultatea de Artă și Design din Timișoara, licență și masterat, iar în 2014 a obținut titlul științific de doctor cu teza “Software: sursă creativă în arta numerică”. Practica sa artistică se situează la intersecția dintre artă, știință și noile tehnologii.
În 2018, a co-fondat DIGITAL:CANVAS\, un spațiu dedicat artei digitale și susținerii creatorilor de conținut digital. De-a lungul timpului, a obținut o serie de burse și premii și a fost invitat să participe în numeroase rezidențe artistice, expoziții de grup, festivaluri și bienale de artă pe plan național, dar și internațional.

Ești artist digital și designer la artouching studio. Simultan, coordonezi spațiul alternativ Digital:Canvas. Cum reușești să jonglezi cu atribuțiile generate de aceste trei ipostaze?

Recunosc că nu este ușor, dar dacă îți dorești și ești dispus să investești suficient timp și energie în ceea ce faci, lucrurile se așează, treptat, într-o formă firească. Iar dacă ai pe cineva alături precum Livia Mateiaș, care, pentru mine, este mai mult decât o parteneră în acest demers cultural-artistic, provocările sunt mai ușor de depășit, iar reușitele mai plăcut de împărtășit.

Pe de altă parte, arta digitală interactivă este cea care mă definește cel mai bine ca artist. Primul proiect interactiv, pe care l-am realizat, a fost în 2010. Acela a fost momentul în care am simțit că tehnologia îmi permite o explorare mult mai dinamică și mai profundă a unor concepte legate de hazard sau identitate precum și vizualizarea complexității unor procese psihice invizibile pentru ochiul uman. Tematici destul de atipice și prea puțin abordate la acea perioadă din perspectiva tehnologiei.

În același timp, fiind absolvent al Facultății de Artă și Design din Timișoara, designul s-a întrepătruns constant cu demersul meu artistic, motiv pentru care în 2014, la scurt timp după finalizarea doctoratului, am fondat alături de Livia, studioul artouching prin care doream să oferim publicului larg servicii profesionale de artă și design. A fost destul de greu, în primii ani, pentru că niciunul dintre noi nu aveam expertiza necesară pentru a gestiona un start-up, iar piața, pentru astfel de servicii, era și este încă destul de restrânsă. Spre sfârșitul anului 2017, am constatat că avem nevoie de un atelier și ne-am decis să închiriem un spațiu în fosta fabrică AZUR din Timișoara. Așa a apărut DIGITAL:CANVAS\, un spațiu dedicat artei digitale, pe care îl gestionăm împreună de 5 ani de zile.
Prin urmare, având în vedere evoluția evenimentelor, am fost, oarecum, nevoit ca pe lângă artist, să devin designer și administrator de firmă, iar mai apoi coordonator de artist-run space. Deocamdată lucrurile merg în direcția bună și reușim să le gestionăm simultan, până când?…. nu știu, dar vom vedea…

Ești co-fondatorul spațiului Digital:Canvas\ din Timișoara. Care a fost contextul în care s-a conturat acest proiect dedicat creatorilor digitali?

Am observat, de-a lungul timpului, dificultățile cu care se confruntă tinerii creatori de conținut digital atunci când vor să-și expună proiectele. Mai exact, lipsa echipamentului hardware și a spațiilor de expunere sau a unor galerii dedicate acestui gen artistic. Având deja spațiul de atelier recent închiriat, și o serie de echipamente achiziționate pentru proiecte individuale, am decis să susținem, pe cât posibil, arta digitală, și să încercăm crearea unei comunități. Astfel, în ianuarie 2018 am deschis oficial DIGITAL:CANVAS\ cu un performance audio-vizual al artistei Pilestra. Apoi, lucrurile au evoluat în mod firesc cu diverse evenimente, de la expoziții individuale de tip One Day Show, la artist talk-uri, performance-uri, inclusiv workshop-uri pentru copii și tineri, dedicate practicii artistice digitale.

Heartouching, Pilestra, Digital:Canvas\, Timișoara, 2018

Există o poveste sau o întâmplare referitoare la alegerea numelui Digital:Canvas\?

Denumirea a venit oarecum spontan. După ce am terminat de instalat echipamentele hardware în spațiu (videoproiectore, televizoare, monitoare touchscreen etc.) am observat similaritatea ecranelor cu suportul clasic de desen sau pictură, singura diferență fiind compoziția acestora. Cu alte cuvinte ne-am văzut înconjurați de ,,pânze digitale” alcătuite din pixeli care parcă așteptau să fie ,,pictate” de către artiști cu propriul conținut digital.
De aici, a venit denumirea DIGITAL:CANVAS\, un spațiu cu ,,pânze digitale” pe care artiștii să le folosească în mod creativ. De altfel, sloganul nostru este ,,sharing pixels with creators” și reprezintă intenția noastră de a susține arta digitală și tinerii creatori de conținut digital, oferindu-le un număr generos de pixeli pentru a se exprima creativ și a se face vizibili publicului interesat.

Draw – Performance desen digital, Digital:Canvas\, Timișoara, 2020

Ne poți descrie în linii mari programul curatorial propus, criteriile de selecție, relația cu artiștii expozanți, dar și cu comunitatea care s-a construit în jurul proiectului?

În principiu, nu am avut un program curatorial prestabilit, am funcționat mai degrabă ad-hoc, oferind spațiul, în primă fază, prietenilor artiști pasionați de tehnologie, iar mai apoi celor care ne-au contactat în mod direct sau online. De cele mai multe ori însă evenimentele au venit de la sine, deși am lansat, de-a lungul timpului, și câteva open call-uri și, dacă am avut finanțare, am oferit și premii artiștilor participanți.

Reacția oamenilor care au înțeles ceea ce încercăm să facem, a fost extrem de pozitivă încă de la început. Chiar am simțit că reușim să ajutăm în mod concret artiștii interesați. Am avut cereri de expunere atât de la artiști din țară, cât și din străinătate (Italia, Germania, Japonia, Marea Britanie), care au venit personal în oraș pentru a-și organiza expoziția și a cunoaște comunitatea locală. O comunitate care abia începuse să se formeze, dar care a fost stopată brusc pentru că începuse pandemia, și a trebuit să ne mutam cu toții activitatea în online.

Am reușit totuși ca în timpul pandemiei să lansăm proiectul C.19 Interface, un proiect online, în care am invitat artiștii să trimită o lucrare în format digital creată în locul în care se aflau în acel moment. Inițial, am promovat artiștii și lucrările lor pe contul de Instagram al platformei DIGITAL:CANVAS\, iar mai apoi am realizat un catalog în format digital, care încă se poate descărca gratuit de pe pagina evenimentului.

După pandemie, am reluat treptat activitatea în spațiu cu expoziții de tip One Day Show, însă mai puțin intens pentru că, în ultima perioadă, am fost solicitați mai mult ca artiști și ca studio de creație. Intenționăm de anul următor să intensificăm activitatea în spațiu cu un program curatorial sau poate o structură de expunere puțin mai elaborată.

C.19 Interface | Expoziție online & catalog digital, 2020

De la inaugurarea spațiului Digital:Canvas\, în 2018, ați organizat, dar ați și găzduit, o serie de expoziții de artă digitală. Ce experiențe ai acumulat în această perioadă?

Deși nu avem o vechime foarte mare ca spațiu dedicat artei digitale, și nici nu ne-am impus un program consecvent de evenimente, am reușit să realizăm de-a lungul celor cinci ani de activitate, o serie de expoziții care să aducă la un loc artiștii și oamenii interesați de arta digitală. Ne-am bucurat împreună de fiecare eveniment creat, am socializat și am legat noi prietenii, cu alte cuvinte am trăit experiențe frumoase în toți acești ani alături de publicul care a fost alături de noi. Sperăm că prin activitatea noastră am reușit să le oferim o nouă perspectivă asupra artei în general și a modului creativ în care se poate folosi tehnologia.

Timișoara celebrează anul acesta deținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii prin numeroase manifestări artistice, de la expoziții de artă, la conferințe culturale, piese de teatru, concerte, filme, festivaluri și spectacole. Cum v-ați poziționat în acest context cultural efervescent?

Într-adevăr, anul acesta a fost unul cu totul deosebit pentru orașul Timișoara și, totodată, destul de intens pentru noi ca artiști și operatori culturali. Am reușit în prima parte a anului, să primim o finanțare prin programul Opening+, cu ajutorul căreia am realizat proiectul FLUID în colaborare cu asociația Marginal de la București. Proiectul a inclus trei evenimente: o întâlnire cu comunitatea, o expoziție la intersecția dintre artă, știință și tehnologie și o expoziție de grup numită Pixel Lights cu opt artiști selectați în urma unui open call, din care trei au primit câte un premiu din partea juriului.

Am continuat apoi să susținem programul cultural al orașului prin expoziția de grup Her Letters, curatoriată de Adriana Oprea, și realizată în colaborare cu Lapsus (cu care împărțim același palier al fostei fabrici Azur), urmate de alte trei expoziții individuale ale artiștilor Floriama Cândea, Dorin Cucicov și Alina Tofan, cărora le-am pus la dispoziție spațiul și echipamentele noastre pentru a-și prezenta proiectele create în urma bursei Energie, oferită de Centru de Proiecte Timișoara. Pentru noi a fost important să încercăm să implicăm cât mai mult comunitatea locală și să susținem pe cât posibil programul cultural al orașului cu evenimente care să rezoneze cu diferite tipuri de public.

Expoziție de grup Pixel Lights, Digital:Canvas\, Timișoara, 2023

Este publicul receptiv la arta digitală?

Din câte observ, studenții și tinerii artiști sunt cei mai prezenți și receptivi la astfel de evenimente. Urmați apoi de grupurile de copii de la diferite școli care se înscriu adesea la workshop-uri sau tururi ghidate. Acest lucru reiese nu doar la evenimentele realizate de noi la D:C\ , dar și la celelalte expoziții și festivaluri din țară dedicate artei new media sau multimedia. Cel mai probabil curiozitatea față de evoluția tehnologică îi determină să-și dorească să afle mai multe despre arta digitală și cum se pot face astfel de proiecte.

Interesul față de arta digitală este în creștere atât la nivel local, dar mai ales la nivel național. Apar constant rezidențe, expoziții, festivaluri și platforme dedicate acestui gen artistic, alături de conferințe și dezbateri pe tema tehnologiei și a impactului pe care îl are în societatea contemporană. Este foarte important să învățăm să folosim tehnologia în mod cât mai inventiv și să nu ajungem în situația în care să ne folosească ea pe noi.

Există ceva ce ți-ar plăcea să explorezi, dar încă nu a apărut contextul potrivit?

Explorez adesea relațiile dintre artă, știință și tehnologie, prin urmare, ori de câte ori apar programe de rezidențe artistice care reflectă aceste conexiuni, încerc să aplic cu un proiect. Deși am colaborat deja cu diferite institute de cercetare din țară și străinătate, mi-ar face plăcere să continui aceste colaborări în viitorul apropiat pentru că îmi oferă acces la echipamente tehnologice de ultimă generație, cu ajutorul cărora pot investiga anumite procese imperceptibile pentru publicul larg.

Acest material jurnalistic a fost realizat printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul componentei Power Station a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″. Materialul nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul său sau de modul în care poate fi folosit.

Imagini prin amabilitatea Digital:Canvas\.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei