După debutul profesional în sistemul bancar, șase ani la casa de licitații Artmark și organizarea bienalei Art Encounters de la Timișoara, Cristina Olteanu a decis să dezvolte propriul business prin care să promoveze creațiile designerilor și artiștilor români.
Astfel, în 2018 Cristina Olteanu lansează AlbAlb, un proiect născut din pasiune pentru artă și design și dorința de a aduce creațiile artiștilor autohtoni mai aproape de iubitorii de artă.
AlbAlb, un spațiu dedicat artei și designului, reunește sute de obiecte unicat de la bijuterii la piese de ceramică, jucării textile, decorațiuni, tablouri, ilustrații și printuri în ediție limitată.
Care a fost contextul în care s-a conturat proiectul AlbAlb? S-a întâmplat spontan sau a fost o decizie analizată îndelung?
O experiență destul de variată m-a făcut să găsesc direcția și curajul de a o porni pe cont propriu. Admiratoare a designului de produs, dar și a talentului meșteșugăresc, am dorit să-mi dezvolt pasiunea într-un mod constructiv, administrând un spațiu care să selecteze produse deosebite și să promoveze cele mai creative ateliere românești. AlbAlb s-a născut din pasiune la momentul în care am simțit că am acumulat suficientă experiență pentru a putea gestiona un astfel de proiect. Este o nișă care mă reprezintă, în care pot să mă exprim și să aduc o schimbare pozitivă, iar de aici lucrurile au început să se miște de la sine.
Ce înseamnă AlbAlb pentru tine?
Pentru mine AlbAlb este un proiect de suflet care mă reprezintă, este o carte de vizită a stilului meu estetic și a unui mod de interacțiune cu produsele în care eu cred. Este un loc în care vii să te simți bine, să admiri lucruri făcute cu pasiune, să porți o discuție despre creativitate și frumos. Vreau să cred că este un loc special, cu o personalitate puternică, o oază de frumos într-un oraș eclectic.
Exista o poveste sau o întâmplare referitoare la alegerea numelui AlbAlb?
AlbAlb este o repetiție ce s-a dorit a transmite sentimentul de prietenos, jucăuș, accesibil oricui, în contradicție cu ideea că magazinul de design este un loc pretențios în care nu îndrăznești să intri. Am dorit în același timp o denumire cu o asociere vizuală, căci magazinul AlbAlb este foarte mult despre vizual, te stimulează și inspiră estetic. Iar cum la AlbAlb găsești exclusiv creatori români, am ales o denumire în limba română, dar ușor de prounțat de către publicul străin în căutare de produse autohtone.

Cum a fost primit proiectul de comunitatea artistică? Dar de publicul interesat de frumos și creativitate?
Ne-am bucurat de o primire foarte bună încă de la început, atât mediul artistic cât și publicul simțeau nevoia unui astfel de spațiu care să-i aducă împreună. Vorbim de un spațiu permanent, care este deschis tot anul și se ocupă de promovarea creatorilor și deservirea clienților în căutare de produse realizate în mici ateliere autohtone. Deși mai sunt câteva, nu multe, proiecte similare, nevoia în piață pentru astfel de inițiative este încă departe de a fi complet acoperită. Fiecare nouă apariție este o mână de ajutor pentru creatori și o ocazie bună de explorare pentru public.
AlbAlb este un magazin de artă care s-a născut din pasiunea ta pentru artă și design și dorința de a promova creațiile designerilor și artiștilor români în rândul iubitorilor de artă. De curând s-au împlinit 4 ani de la inaugurarea spațiului AlbAlb. Cum ai descrie întregul parcurs?
Cei 4 ani au trecut destul de rapid și au fost marcați de diverse evenimente exterioare care au făcut ca fiecare an să fie diferit. Primele luni de pandemia au însemnat un stres major, dar apoi au fost urmați de o creștere accentuată pentru noi. Cred că în prezent lumea este mai dornică să susțină produsele locale și ne-am bucurat să vedem o creștere rapidă a numărului celor care ne cunosc, ne urmăresc și decid să ne treacă pragul. Comunitatea a devenit mult mai puternică, în timp s-au sudat relațiile cu unii dintre creatori și s-au legat prietenii cu unii dintre clienții fideli. Aș spune că primii 4 ani au reprezntat un parcurs extrem de dinamic și plin de satisfacții și recunoștintă.
Cum simți piața/scena de artă în prezent? Cât de mult a evoluat din 2018- momentul deschiderii magazinului de artă AlbAlb – până în prezent?
Cu AlbAlb nu pot să zic că mă situez pe piața de artă, deși promovăm și piese de artă, în special ilustrație și printuri, ci mai degrabă pe piața de decorațiuni realizate local, a designerilor și creatorilor autohtoni, așa că o să mă refer la această piață.
Este o piață care se află încă la început. Există o serie de meșteri/ designeri/ creatori de produs care din asta trăiesc și alții care fac asta doar din pasiune. Pe lângă site-urile proprii, produsele lor se găsesc în câteva magazine care se specializează în acest tip de produs și câteva magazine care includ aceste produse în oferta lor mai largă. Mai sunt și târgurile periodice care obișnuiau să fie singurul mod în care creatorii puteau să-ți vândă produsele offline. Mai nou au apărut și câteva platforme exclusiv online. Cam aceasta ar fi piața în care activăm.
În ceea ce privește evoluția, pe lângă numărul mai mare de entități active în acest domeniu, în ultimii ani am văzut o profesionalizare a unora dintre creatori, din pasiune a devenit ocupația principală, au investit în îmbunătățirea produselor, în crearea unui brand și sporirea vizibilității. Standardele de prezentare a produselor, calitatea realizării și serviciile post-vânzare s-au îmbunătățit. S-a intensificat și promovarea din partea creatorilor, a magazinelor și a târgurilor, ceea ce a dus la consacrarea unor branduri. Totodată, publicul a devenit mai cunoscător, se interesează mai mult de caracteristicile fiecărui brand, cunoaște mai bine oferta și așteaptă servicii mai profesioniste.
Cred ca suntem pe drumul cel bun și în același timp mai este loc mult de creștere.

AlbAlb, a însemnat o investiție de 35.000 Euro. Ai reușit să amortizezi investiția inițială?
Da, am reușit să amortizăm investiția inițială.
Care sunt cele mai fascinante sau cele mai provocatoare aspecte ale activității tale de zi cu zi ca antreprenor cultural?
Ca antreprenor trebuie să fii pregătit să treci prin stări extreme, să gestionezi momente foarte grele, dar și entuziasm exacerbat. Mai ales când începi pe cont propriu, fără ajutoare în operarea business-ului trebuie să faci și acele lucruri la care poate simți că nu te pricepi așa de bine sau care nu-ți fac plăcere dar care trebuie și ele făcute. Poate specific antreprenoriatului cultural este faptul că este un domeniu de pasiune, începi să activezi în acest domeniu când ești atras de cultură și atunci ai o satisfacție în plus, ceea ce poate fi un mare avantaj la început de drum. Totodată, pasiunea este și cea care te face să mergi înainte oricând te împiedici de obstacole și care câteodată te face să uiți că lucrezi și ți se pare mai degrabă un stil de viață (ceea ce poate fi și o capcană pe termen lung). Să nu uităm însă că această nișă a domeniului cultural în care activăm noi este destul de la început, nu este una esențială pentru traiul zilnic, deci poate fi o piață destul de volatilă și riscantă, fără un sistem bine închegat și o tradiție solidă.
Ce te motivează în momentul în care business-ul stagnează sau nu se îndreaptă în direcția dorită?
Cum spuneam, pasiunea pentru acest domeniu este foarte importantă. Apoi apare și un fel de simț al datoriei pentru creatorii care au încredere în tine și îți oferă produsele lor și față de clienții care te-au susținut și te aleg pe tine din mulțimea de oferte cu care sunt bombardați.
Trăim într-o societate care pune accent pe producție, consum, profit și succes. În ce măsură îți influențează procesul de selecție al artiștilor din portofoliul magazinului sau al lucrărilor expuse?
La AlbAlb încercăm să susținem în special proiectele care sunt gândite temeinic, pe termen lung, cu produse realizate sustenabil. Toate produsele din magazinul AlbAlb sunt create de români, de obicei ateliere mici, de 1-5 persoane (mai mult de jumătate din ei fiind ateliere de o singură persoană). Cele mai multe produse sunt unicat sau în serii foarte mici, ei având capacitate limitată de producție. Noi nu ținem stocuri mari și nici nu facem campanii de reduceri. Credem că produsele noastre sunt atemporale, nu țin seama de trenduri și modă, nu sunt gândite să fie consumate rapid. Procesul de selecție se bazează pe povestea din spatele produsului, originalitate, calitate, prezentabilitate obiectului și dedicarea creatorului față de proiect.

Te ocupi personal de selecția lucrărilor pentru magazin. Expui doar piesele care îți plac?
Cum spuneam mai devreme, există un set de valori de bază pe care orice produs expus la AlbAlb trebuie să le îndeplinească. Acestea sunt povestea, originalitatea, calitatea, prezentabilitatea obiectului și dedicarea creatorului. Apoi intervine și factorul subiectiv. AlbAlb este un spațiu cu un caracter puternic, unde produsele se îmbină armonios, astfel încât ele trebuie să se potrivească și estetic. Acest caracter vizual este perceput de client când ne trece pragul, astfel încât publicul magazinului se dezvoltă în jurul aprecierii aceluiași simț estetic. Altfel spus, să revin mai aproape de întrebarea ta, nu există obiect în magazinul AlbAlb de care să nu fiu convinsă și pe care să nu mă simt confortabilă să-l promovez.
Care este relația cu artiștii pe care îi promovează AlbAlb? Îi vizitezi la atelier? Le împărtășești opiniile tale cu privire la stilul lor de lucru, la abordarea artistică etc?
Îmi place să cunosc poveștile artiștilor și să aflu cât mai multe despre practica lor. Din păcate programul de la magazin nu îmi permite să vizitez atâtea ateliere câte aș vrea și de multe ori artiștii sunt cei care vin la magazin. Încerc să nu intervin asupra modului lor de lucru, căci autenticitatea mi se pare unul din ingredientele importante ale produselor lor, dar împărtășim impresii despre modul de prezentare și promovare.
Comunitatea AlbAlb a crescut organic. Cum ai descrie cumpărătorul ideal pentru AlbAlb?
Cumpărătorul ideal pentru AlbAlb este o persoană curioasă, care își alocă timp să cunoască produsul și povestea din spatele său, care caută autenticitate și pasiune, nu cantitate, care apreciază talentul, munca, meșteșugul și poate înțelege diferența dintre acest tip de produs și unul de masă. Este poate ca diferența dintre o persoană care merge la un restaurant de slow cooking care folosește în special ingrediente locale și o persoană care alege fast food. Pentru noi este importantă povestea din spatele produsului, dar și experiența de a cumpăra. Vrem să fie o interacțiune umană, prietenoasă, în care povestim, descoperim împreună și alegem conștient.
Cum arată 2023 pentru AlbAlb?
Sperăm ca 2023 să aducă AlbAlb mai aproape de perioada de maturizare. Am crescut mult în ultima vreme și urmează o perioada de consolidare, de îmbunătățire a proceselor, de profesionalizare continuă, care să ne permită apoi să continuăm să creștem susținut și pe o bază solidă.







