Interviu Beniamin POPESCU: “În atelier rescriu o poveste personală”

Beniamin Popescu (n. 1989) a absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, secția de pictură la clasa profesorului Petru Lucaci. A câștigat de-a lungul timpului o serie de premii oferite de Uniunea Artiștilor Plastici și a participat la numeroase expoziții de grup. A trecut de la pictură la sculptură, de la studiul corpului uman la obiecte sculpturale ce amintesc de structurile unor construcții și folosește materiale precum metal, ipsos sau ciment. În prezent, trăiește și lucrează în București.

Cele mai recente expoziții: “The Fallen City”, ETAJ artist-run space, București (2021), Bienala de artă de la Chișinău, Muzeul de Artă, Chișinău (2021), “Exploring art and nature”, Conacul Ion Ghica, Ghergani (2021), “Art in progress_1”, The institute, București (2021), “Bistritz Blitzkrieg”, Etaj on Wheels, Bistrița (2022), “reUNIONS of Artists”, Sofia (2022), “Time Travel”, Annart Gallery, București (2022), “Nucleu 0010, Întâlniri Nocturne”, București (2022), Salonul Național de Artă Contemporană 2022, MNAC, București.

Ai început să studiezi pictura din liceu (Liceul de Arte “Bălaşa Doamna”, Târgovişte), și, ulterior, ai continuat studiile la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, secția de pictură la clasa profesorului Petru Lucaci. Ai fost încurajat în această direcție de cei apropiați?

În familie am fost susținut și încurajat tot timpul, ai mei îmi cumpărau materiale și găseau în felul meu de a-mi petrece timpul, desenând, un soi de orgoliu, le plăcea să se afișeze în fața vecinilor sau a rudelor cu lucrările mele. Mediul de la școală cred că a fost cel care a început să mă facă să conștientizez mai mult că nu desenam cum o făceau ceilalți colegi, și că aveam “Har”, cum spunea profesoara mea de desen de atunci, Lucica Popescu. A fost mentorul care a contribuit cel mai mult în formarea mea și în decizia de a urma liceul de arte plastice din Târgoviște. În liceu, am avut parte de o generație de profesori foarte bine pregătiți, cu care am participat la concursuri și olimpiade naționale. După cursuri, îmi plăcea să îmi petrec timpul în atelier, alături de profesori și colegii mai mari, lucrăm la proiecte personale sau desenam teme de atelier. Tot în liceu, am crescut cu sintagma ‘’la pictură se intră greu’’! :))) M-a motivat, a fost bine până la urmă… Am intrat la clasa Prof. univ.dr. Petru Lucaci, unde l-am avut asistent pe Răzvan Boar, artiști care mi-au coordonat proiectele de atelier și primele expoziții.

Care este cea mai mare provocare a ta ca artist?

Lucrul în atelier înconjurat de materiale noi, cu care experimentez; cred că acesta este și răspunsul la întrebare, experimentul! Îmi place să-mi privesc mediul de lucru ca pe un laborator de cercetare, să descopăr noi direcții în care să-mi materializez ideile. În ultimele proiecte am folosit materiale brute, care au încărcătură expresivă aparte, iar experimentul mă ajută să le integrez discursului artistic, este un fel de negociere între mine și material.

Imagine din expoziția „Time Travel”, AnnArt Gallery, 2022.

Ești extrem de activ pe scena artistică românească. Doar în luna septembrie ai participat la cel puțin 7 proiecte colective. Cum ai descrie relația ta cu mediul artistic, cu colegii de breaslă, dar și cu publicul interesat de artă?

Aș descrie această relație ca pe un traseu circular, în care susținerea pe care ne-o arătam pe o scenă de artă, relativ mică, cum este cea din București, face din fiecare dintre noi, actori principali, pentru că toți vorbim despre o implicare activă și intensă într-un proces care descrie, mai degrabă, o stare de spirit.

Ai câștigat de-a lungul timpului o serie de premii oferite de Uniunea Artiștilor Plastici. Cât de importante au fost aceste nominalizări pentru parcursul tău artistic?

Mmmmmmm… Au farmecul lor, sunt recunoscător pentru ele!

Crezi că un artist se poate face cunoscut de unul singur sau doar colaborarea cu o galerie de artă îi poate garanta succesul?

Relația artist-galerie/galerie-artist este indispensabilă, iar succesul este comun, legat și de profilul galeriei: galeriile de tip Artist-run space, care funcționează ca niște catalizatori ai scenei de artă, galerii care faciliteză cariera artiștilor și creștera lor etc. Din punctul meu de vedere, galeriile comerciale sunt actorii fundamentali, iar aici succesul îl reprezintă producția artistică, care are o poziție centrală, și vânzările, care sunt un nucleu esențial al pieței de artă.

Cât de important este să transmiți un mesaj prin arta ta?

Arta este purtătoare de mesaj și înțelesuri conținute în straturile ei constitutive, un fel de secrete care cheamă privitorul să interacționeze cu imaginea. Mesaj intelectual, informații ce țin de tehnică, de limbaj, specifice fiecărui artist, aceste componente sunt responsabile pentru transmiterea mesajului emoțional, care este cel mai important pentru public. Cred că există o interdependență între arta purtătoare de conținut/mesaj și privitor, care poate rata, cu ușurință, înțelegerea acestor seturi de informații dacă nu are exercițiul de a privi.

Foto Montaj, Beniamin Popescu. Atelierul de vară din Comișani, 2022.

Ai trecut de la pictură la sculptură, de la studiul corpului uman la obiecte sculpturale, ce amintesc de structurile unor construcții și folosești materiale atipice precum metal, ipsos, ciment. Ce anume a determinat schimbarea?

Am fost atras de obiect și mi-a plăcut partea de proces, m-am simțit mult mai aproape de mine experimentând cu tipul acesta de imagine! Cred că acesta a fost și motivul, plăcerea de a lucra și experimenta!

Care sunt etapele procesului tău creativ, de la idee sau sursa de inspirație până la lucrarea finală?

Am crescut într-o familie de constructori și mi-am petrecut mare parte din copilărie pe șantiere, unde îi vizitam sau lucram. În atelier rescriu o poveste personală în care am intergrat și experiența cu șantierul și materialele
întâlnite acolo. Sursa de inspirație este orașul și straturile lui arhitecturale, care ne confruntă cu tipologii diverse de structuri, până la fragmentele conținute de siturile arheologice. Obiectele pe suport metalic și ciment descriu procesul care i se întâmplă, în mod natural, unei arhitecturi, de la construcție la deconstrucție și citirea lui pe straturi.

The Fallen City, Beniamin Popescu. Imagine din expoziția “Exploring Art And Nature”, Domeniul Ghica din Ghergani, 2021.

Când știi că ai terminat o lucrare? Spune-ne mai multe despre întreaga experiență până când ești pe deplin mulțumit de rezultat.

O lucrare nu este gata niciodată! Oricând pot reveni asupra uneia sau relua anumite teme abordate în trecut. Eu lucrez la mai multe obiecte într-o sesiune de lucru, nu insist asupra unuia singur până îl finalizez, iar în procesul ăsta de reveniri, la un moment dat, simt că e suficient! Poate fi vorba de o textură pe care nu vreau să o pierd, o dispersie neașteptată a pigmenților în material sau un raport între plin și gol care mă surprinde și-mi oferă o trăire neașteptată.

De foarte multe ori când intră într-o galerie de artă contemporană, publicul se confruntă cu celebra întrebare este asta artă?; De ce crezi că arta de azi este o provocare pentru privitor?

Este o provocare pentru că privitorul se lovește de propriul bagaj cultural și de experiența vizuală, intră într-un soi de competiție și nu reușește să se identifice cu imagini care nu-i sunt familiare. Genul acesta de întrebare așteaptă o confirmare, se folosește de ea pentru a se poziționa în raport cu ceilalți și imaginile din fața lui.

La ce proiecte lucrezi acum și ce planuri de viitor ai?

Momentan pregătesc lucrări pentru o expoziție de grup; odată cu ele descopăr și viitorul, de regulă, mă găsește în atelier, printre lucrări care își așteaptă și ele viitorul, când vor fi expuse!

Cover photo: Andrei Mateescu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei