empower-long-logo-final

Trei rezidențe artistice pentru artiștii clujeni

𝗔𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝗟𝗮𝗣𝗮̆𝘁𝗿𝗮𝘁² 𝘀̦𝗶 𝗩𝗶𝗲𝘄𝗶𝗻𝗴 𝗥𝗼𝗼𝗺 𝟭𝟳 𝗹𝗮𝗻𝘀𝗲𝗮𝘇𝗮̆ 𝘂𝗻 𝗮𝗽𝗲𝗹 𝗱𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝘀 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘁𝗿𝗲𝗶 𝗿𝗲𝘇𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁̦𝗲 𝗮𝗿𝘁𝗶𝘀𝘁𝗶𝗰𝗲 𝗮𝗱𝗿𝗲𝘀𝗮𝘁𝗲 𝗮𝗿𝘁𝗶𝘀̦𝘁𝗶𝗹𝗼𝗿 𝘁𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶 𝗰𝗹𝘂𝗷𝗲𝗻𝗶.

Rezidențele oferă artiștilor selectați cadrul, timpul și spațiul necesar pentru dezvoltarea propriilor practici. Artiștii vor avea acces la spațiu și la alte resurse materiale și imateriale. O rezidență se desfășoară pe parcursul a minim 2 / maxim 4 săptămâni, la spațiul Viewing Room 17 din Cluj-Napoca, în perioada aprilie- septembrie 2023.

În timpul rezidenței, artiștii vor beneficia de:

 • spațiu de lucru timp de o lună (minim 2, maxim 4 săptămâni);
 • onorariu de 6385 lei brut;
 • mentorat din partea artistului Szilard Gaspar;
 • resursele materiale disponibile ale organizatorilor;
 • un eveniment la sfârșitul rezidenței;
 • participarea la evenimente culturale și de networking (întâlniri cu alți artiști, colecționari, galeriști, manageri culturali), vizite la expoziții;
 • promovare pe platformele proprii și ale partenerilor;
 • introducere în aspecte legislative și fiscale din partea coordonatoarei de proiect;

De asemenea, Viewing Room 17 participă în octombrie 2023 la un târg de artă în Budapesta, existând posibilitatea includerii artiștilor în această expoziție. Experiența se traduce în vizibilitate și familiarizare cu întreg procesul (înscriere, organizare, design stand, deplasare, relaționare cu publicul și cu posibili cumpărători, etc).
Perioada de desfășurare a fiecărei rezidențe va fi stabilită de comun acord, în funcție de disponibilitatea artistului/artistei.

𝗖𝗿𝗶𝘁𝗲𝗿𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗲𝗹𝗶𝗴𝗶𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲
Rezidențele se adresează artiștilor vizuali tineri, sub 30 de ani la momentul înscrierii, studenți sau absolvenți, emergenți, aflați la începutul parcursului profesional, având nevoie de oportunități de formare și profesionalizare, indiferent de mediul în care lucrează sau de temele abordate, activi preponderent în Cluj (rezidență în Cluj sau posibilitatea de a-și asigura cazarea).

Î𝗻𝘀𝗰𝗿𝗶𝗲𝗿𝗶
Pentru a aplica, ai nevoie de un CV, un portofoliu cu minim 10, maxim 15 lucrări, precum și o scurtă descriere a propunerii de proiect pentru această rezidență (descrierea să nu fie mai lungă de o pagină A4, maxim 1800 de caractere, la care poți adăuga imagini, dacă dorești).
Descrierea poate să includă informații despre ce activitate vei avea, în ce mediu/medii lucrezi, ce subiect abordezi, cu ce dorești să experimentezi, ce vrei să cercetezi sau aprofundezi, ce nevoi ai avea, ce îți dorești de la această rezidență, ce impact crezi că ar avea rezidența asupra ta, etc.
Grupează CV-ul, portofoliul și propunerea de proiect într-un singur pdf de maxim 100 MB.

Poți aplica până pe 5 martie completând formularul disponibil aici

𝗖𝗮𝗹𝗲𝗻𝗱𝗮𝗿
Înscrieri: 15 februarie – 5 martie
Termen limită înscriere: 5 martie, ora 23:59
Selecție: 6 – 10 martie
Anunțarea selecției: 10 martie
Rezidențe artistice: aprilie – septembrie 2023

𝗖𝗲𝗶 𝟯 𝗮𝗿𝘁𝗶𝘀̦𝘁𝗶 𝘃𝗼𝗿 𝗳𝗶 𝘀𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗮𝘁̦𝗶 𝗱𝗲 𝗰𝗮̆𝘁𝗿𝗲 𝘂𝗻 𝗷𝘂𝗿𝗶𝘂 𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁 𝗱𝗶𝗻:

 • Vlad Berte (artist, cadru didactic UAD)
 • Daria Bojan (manager galerie de artă)
 • Norbert Filep (artist, cadru didactic UAD)
 • Mirela Moscu (artistă)
 • Szilard Gaspar (artist, inițiator Viewing Room 17)
 • Helga Thies (manager cultural, coordonator proiect)

Pentru eventuale întrebări, puteți să scrieți la asociatialapatrat@gmail.com.

𝗔𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝗟𝗮𝗣𝗮̆𝘁𝗿𝗮𝘁² este o platformă artistică născută la Cluj în 2021 pentru diversificarea ofertei culturale, inovare și colaborare, dedicată artelor spectacolului, artelor vizuale, medierii culturale și sustenabilității.

𝗩𝗶𝗲𝘄𝗶𝗻𝗴 𝗥𝗼𝗼𝗺 𝟭𝟳 este o inițiativă care a început să se contureze în 2021, pornită din dorința de a oferi tinerilor artiști talentați oportunitatea de a-și prezenta lucrările într-o perioadă care s-a dovedit potrivnică, atât producției, cât și expunerii de artă. În timp, spațiul a început să se dezvolte, în mod organic, într-un spațiu de expunere și spațiu pentru rezidențe.

𝗣𝗮𝗿𝘁𝗲𝗻𝗲𝗿𝗶: Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (UAD), Asociația Studenților din Universitatea de Artă și Design (ASUAD)

𝗥𝗲𝘇𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁̦𝗲 𝗹𝗮 𝗩𝗶𝗲𝘄𝗶𝗻𝗴 𝗥𝗼𝗼𝗺 𝟭𝟳 este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Leave a comment

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei