MATCA artspace OPEN CALL __ Between Doom and Wisdom

MATCA artspace lansează apelul de proiecte Between Doom and Wisdom pornind de la evenimente globale recente care ne-au făcut să simțim că nu suntem foarte utili și să ne întrebăm cum putem contribui cu ceea ce știm să facem pentru a face diferența.

“Deși ne este imposibil să producem schimbare imediată, profităm de faptul că avem (încă) libertatea de a spune ceea ce credem, că suntem încă aici și putem căuta sau dezbate valori, dreptate, egalitate și cunoaștere, că încă suntem aici să ne pese, sau că în prezent există alternative și posibilități de a îmbunătăți lucrurile din jurul nostru.

Căutăm să investigăm valorile și motivațiile comune sau „demotivările”, în timp ce ne amintim că degradarea, conflictul, opresiunea, entropia și sistemele corupte sunt universale, chiar arhetipale.
Căutăm prin această serie de expoziții să investigăm relația dintre obstacole și modalitățile de depășire sau integrare a acestora ca parte a vieții de zi cu zi – ca mod de a le înțelege.

Într-un moment în care reacția și schimbarea sunt din ce în ce mai necesare, cel mai pertinent cuvânt cheie pentru momentul prezent este RESILIENCE.
Pentru a vorbi despre reziliență, ne vom întoarce la ceea ce determină să apară, sau să fie nevoie, în mod concret, la momentele încărcate negativ din istoria mai mult sau mai puțin recentă la care asociem termenul de „DOOM” – în timp ce evenimentelor pentru care ne mobilizează să găsim soluții vom atribui termenul de „WISDOM”. Vom căuta să investigăm capacitatea sau chiar incapacitatea noastră (ca societate, indivizi, comunități) de a depăși perioadele sau contextele perturbatoare și lucrurile pe care le ducem mai departe cu noi din aceste circumstanțe ca inițiere, informare, schimbare sau evoluție.

Subiectele pe care vrem să le abordăm pot fi extinse sub mai multe teme – suntem interesați să investigăm reprezentările celor doi poli – doom și wisdom și ceea ce se află între ei.

Invităm artiști din întreaga lume să dezvolte/participă cu contribuții care pot fi identificate ca reacție, acțiune, expresie, confruntare, critică – și anume modul în care aceste atitudini pot fi încadrate sau elaborate în domenii sau teme precum – tehnologie, știință, ecologie, solidaritate, feminism, activism, eliberare (etc) în căutarea modalităților prin care expresia artistică se poate opune sau contribui la schimbări.”

Apelul este deschis pentru două evenimente colective:

”Oposing the Neverchanging” – prima expoziție cu deschidere pe 7 Aprilie 2023

Expoziția va pune la îndoială abilitățile noastre (umane) de a face față nedreptății (DOOM), de a vorbi și de a reacționa pentru a contesta sistemele opresive, de a pune la îndoială modul în care puterea de reacție poate genera în sine noi perspective și moduri de a vedea lumea. Premisa de la care pleacă această expoziție este că există încă atât de multe lucruri care stagnează social, iar arta are capacitatea de a le identifica cel puțin. Prin această expoziție am putea reprezenta opinii feministe, am putea scăpa de tabuuri și am putea răsturna istorii false sau politici invazive (…). În acest context DOOM ar însemna nedreptate și opresiune și vom asocia termenul ÎNȚELEPCIUNE cu reacția și libertatea de exprimare.

Hacking the Future” – cea de-a doua expoziție cu deschidere pe 12 Mai 2023

Alături de această expoziție vom căuta să discutăm despre abilitățile noastre de a genera perspective de reziliență prin intermediul tehnologiilor, fie că sunt digitale, ancestrale, politice, SF, personale (..) cum numiți. Vom căuta prin această expoziție să identificăm modalități de a încetini sau anula procesele de degradare prin care trecem împreună cu ceea ce avem în jurul nostru. Vrem să investigăm șansele pe care le avem de a inversa predicțiile pentru viitor făcute de lumea științifică. De asemenea, suntem deschiși să primim contribuții pentru această expoziție care se concentrează pe „tehnologii alternative antice” – din practici ancestrale care implică natura, plantele, șamanismul, vrăjitoria sau diverse ritualuri (etc.).

CUM SE APLICĂ

Prin e-mail la: matcaartspacecall@gmail.com / subiect: Between Doom And Wisdom
Puteți propune lucrări deja existente sau lucrări care vor fi produse special pentru expoziția pentru care aplicați. Email-ul trebuie să includă un portofoliu în format pdf care să include lucrări recente – sau link-ul site-ului/portofoliu și documentația lucrării propuse: fotografii, argumentare text și descriere tehnică a lucrării.

În cazul în care lucrarea pe care o propuneți va fi produsă pentru expoziție, se trimit schițe, imagini sau orice alt tip de material pe care îl aveți la dispoziție pentru a explica și prezenta lucrarea(le) propusă(e) -> să furnizați orice informații tehnice relevante legate de propunerea prezentată.

Nu se recomandă transmiterea propunerile prin intermediul platformelor de transfer care necesită descărcarea conținutului într-un anumit timp, deoarece este posibil să nu se ajungă la aplicația dvs.

Menționați expoziția pentru care aplicați – prima sau a doua. De asemenea, rețineți că, în cazul în care propuneți o lucrare pe care doriți să o produceți pentru expoziție, aceasta ar trebui să sosească la Cluj-Napoca cu cel puțin 4-5 zile înainte de data expoziției (7.04 și 12.05), așa că încercați să fiți realist/i atunci când estimați timpul pe care va trebui să îl investiți în producerea lucrării.

Vor fi selectați prin acest apel 7 artiști care vor participa la cele două expoziții. Există deja o listă cu artiștii invitați care vor face și ei parte din cele două evenimente, alături de artiștii selectați din apel.

Lucrările selectate vor primi o taxă de 1.000 lei (200 euro) – taxe incluse.

Apelul este deschis artiștilor din întreaga lume, care lucrează sub orice tip de mediu. Pentru a aplica sunt necesari cel puțin 3 ani de practică profesională.

Deadline: 10.03.2023

Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Proiect co-finanțat de AFCN.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei