ACCELERATOR CÂMPULUNG este un program de mentorat și producție dedicat artiștilor emergenți. Acest program se bazează pe înțelegerea profundă a importanței unei abordări strategice în dezvoltarea traseului profesional al artiștilor emergenți. Ne concentrăm pe faptul că o astfel de abordare nu este doar benefică pentru artiști, ci și pentru instituțiile partenere, având scopul de a educa un public cât mai vast, nu doar pe cel specializat.
În contextul cultural actual din România, observăm o lipsă semnificativă de comunicare între artiști și public. Această lacună este generată de absența unui limbaj comun între cele două părți. Prin intermediul programului, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) și Primăria Municipiului Câmpulung, partenerul nostru instituțional, își propun să creeze un context în care artiștii și publicul pot intra în dialog.
Unul dintre obiectivele noastre este să abordăm lipsa de informații cu privire la mediul profesional din arta contemporană, prezentându-l ca un ecosistem în care artistul nu este doar un creator individual, ci devine și nucleul unor procese de colaborare cu alți profesioniști din domeniu. De asemenea, acesta trebuie să aibă o comunicare directă cu publicul, impunând cunoștințe complementare celor de creație.
În acest context, selectăm 10 artiști emergenți pe care, timp de 4 luni, îi punem în contact cu profesioniști români din domeniul artei. Pe parcursul întregului program, artiștii vor fi permanent coordonați și susținuți de o echipă de profesioniști formată din managerul de proiect, Andrei Breahnă, și coordonatoarea tehnică a proiectului, Georgia Țidorescu, al căror scop principal va fi ca, împreună cu mentorii programului, să asigure un cadru de dezvoltare profesională printr-o abordare strategică și coerentă și să pună la dispoziția artiștilor instrumentele necesare dezvoltării abilităților de prezentare, organizare și comunicare a practicii proprii.
- În perioada martie – iunie 2024, artiștii emergenți selectați vor participa la:
- trei laboratoare intensive susținute de trei mentori români pe temele: Piața de artă contemporană și posibilitățile de finanțare – ipostaza artist-antreprenor cultural; Curatoriere – colaborarea artist – curator; Lucrările in-situ și posibilitățile de adaptare
- sesiuni individuale de mentorat alături de cei trei mentori.
- realizarea proiectului de conținut digital „MEET THE ARTISTS”, dedicat activității lor profesionale, care va fi disponibil pe website-ul https://accelerator-mentorat.ro/.
La final, artiștii vor produce lucrări de artă pe o temă stabilită în cadrul grupurilor de lucru, lucrări pe care le vor prezenta în diferite spații din Câmpulung.
Prin intermediul ACCELERATOR CÂMPULUNG, ne propunem să oferim artiștilor cunoștințe teoretice și soluții practice, utile pentru a-și gestiona eficient traseul profesional: modul de funcționare a sistemului de artă contemporană, operațiunile interne ale unei organizații din domeniul artei contemporane, bugetele de producție, stabilirea prețurilor lucrărilor de artă, prezentarea practicii lor și comunicarea cu diverse categorii de public. De asemenea, aceștia vor primi sprijin pentru producția de lucrări de artă destinate expozițiilor în spațiul public sau în locații specifice, conform conceptului convenit împreună cu Georgia Țidorescu, curatoare.
Cei 10 artiști emergenți selectați vor primi fiecare un onorariu brut de 5.000 lei, pentru participarea la ambele etape ale proiectului – program de mentorat și producție de lucrări și expunerea lor în locații din Câmpulung.
Invităm artiști emergenți din toată țara să se înscrie la apelul de selecție!
Eligibilitate
- Programul acceptă înscrieri de la artiști care:
- Sunt artiști emergenți*
- Au peste 21 de ani, fără obligativitatea absolvirii unor studii de specialitate
- Au experiență continuă de maximum 10 ani în domeniul artelor vizuale
- Sunt cetățeni români
- Au posibilitatea să participe în luna martie la laboratoarele din Câmpulung
- Au posibilitatea de a participa la întâlnirile organizate de echipa proiectului în vederea expunerii lucrărilor realizate individual sau în colaborare cu alți artiști în spațiile propuse din Câmpulung
- Au disponibilitate pentru implicarea într-un program de mentorat și producție pe parcursul a 4 luni (martie – iunie 2024), prin participare fizică și online în toate activitățile derulate în cadrul programului, în funcție de modul de desfășurare a fiecărei etape în parte
- Prin „artiști emergenți” înțelegem artiști care au sub 10 ani de experiență profesională. Am optat pentru termenul „emergent” în loc de „tânăr” pentru că acceptăm înscrieri și de la cei care au făcut o schimbare de carieră sau au decis să prioritizeze activitatea artistică în ultimii ani, indiferent de vârstă.
Înscriere
Dosarele de înscriere trebuie să conțină:
- CV
- Scrisoare de intenție, care să reflecte intențiile artiștilor emergenți în acord cu structura proiectului și cu tipurile de activități propuse și o idee/ propunere de proiect legată de orașul Câmpulung (max. 400 de cuvinte).
- Portofoliu de artist cu max. 10 lucrări (dimensiune max. a fișierului: 20Mb; pentru lucrările video, include linkuri și, dacă e necesar, parole).
Trimite fișierele prin email, pe accelerator@eastwardsprospectus.com.
Termen-limită: 18 februarie 2024, ora 23:59
În subiectul mesajului: Apel deschis pentru artiști emergenți
Îți vom trimite un email de confirmare a primirii dosarului de înscriere.
Dacă ai orice întrebare despre procesul de înscriere, scrie-i Georgiei Țidorescu pe accelerator@eastwardsprospectus.com
Date cheie
- Înscrieri: până pe 18 februarie 2024, ora 23:59
- Selectarea participanților: 19 – 22 februarie 2024
- Anunțarea participanților: 23 februarie 2024
- Laboratoare și întâlniri fizice (în Câmpulung): 11 – 15 martie 2024
- Sesiuni de mentorat one-to-one (online): 25 – 31 martie 2024
- Producție lucrări de artă: 1 aprilie – 3 mai 2024
- Expunere lucrări de artă în spațiul public: 12 mai – 30 iunie 2024
Procesul de selecție
În cadrul etapei de selecție, juriul va parcurge toate dosarele de înscriere și va selecta cei zece participanți pe baza unei grile de evaluare. Regretăm că nu putem oferi feedback celor care nu sunt selectați.
Regulament
Citește aici regulamentul de organizare a apelului.
Întrebări frecvente
Ce înseamnă „artist emergent”?
În contextul acestui proiect, artistul emergent are mai puțin de 10 ani de experiență profesională. Definim această experiență profesională prin diverse activități, de la rezidențe și participări în expoziții de grup, la expoziții personale și prezentări de lucrări în cadrul unor târguri de artă.
Am optat pentru termenul „emergent” în loc de „tânăr” pentru că acceptăm înscrieri și de la cei care au făcut o schimbare de carieră sau au decis să prioritizeze activitatea artistică în ultimii ani, indiferent de vârstă.
Programul de mentorat se adresează doar artiștilor români?
Da, pot aplica doar artiști români. Fie că trăiești și/sau lucrezi în țară sau în afara țării, dacă ești cetățean român ne poți trimite dosarul tău de înscriere. Toți artiștii selectați trebuie să aibă disponibilitatea de a se deplasa la Câmpulung Muscel pentru a participa la laboratoarele organizate de ACEP și de a participa la toate activitățile derulate în cadrul programului.
Suntem un duo sau un colectiv artistic. Putem aplica?
Da. Vă rugăm să includeți această informație în dosarul de înscriere. Menționăm că onorariul va fi acordat pentru duo/colectiv și se va împărți între membri.
Pot să particip doar online?
ACCELERATOR CÂMPULUNG este un proiect ce se desfășoară pe o perioadă de patru luni, cu activități desfășurate preponderent offline, participarea la toate activitățile derulate în cadrul programului fiind obligatorie. Credem că modul optim de a participa la laboratoare este în același spațiu fizic cu ceilalți artiști și cu mentorii invitați în cadrul programului.
Fiecare laborator se va desfășura fizic pe parcursul a trei zile. Fiecare mentor îți va oferi posibilitatea aprofundării cunoștințelor dobândite prin temele de lucru pe care le vei primi și, mai apoi, vei lucra pe cont propriu pornind de la sarcinile de lucru date de mentori și vei primi feedback online de la fiecare dintre ei în cadrul sesiunilor de lucru individuale desfășurate online.
Nu locuiesc în Câmpulung. Îmi vor fi decontate cheltuielile de transport și cazare?
Cheltuielile de transport și cazare pentru laboratoarele care vor avea loc la Câmpulung în perioada 11 – 15 martie 2024 nu vor fi decontate.
Sprijinim artiștii participanți cu un onorariu de 5000 lei brut, ce va fi plătit în două tranșe, dintre care una pentru prezența în proiectul digital ”Față în față cu un artist”, în care artiștii vor răspunde unor întrebări despre ei înșiși și practica lor, iar cea de-a doua pentru pregătirea lucrărilor de artă.
Ce date să rețin?
- Pentru înscriere: până pe 18 februarie 2024, ora 23:59
- Pentru a afla dacă ai fost selectat(ă): 23 februarie 2024
- Pentru a participa la laboratoarele intensive în Câmpulung: 11 – 15 martie 2024
- Pentru sesiunile one-to-one de mentorat (online): 25 – 31 martie 2024
- Pentru producția lucrări de artă în spațiul public: 1 aprilie – 3 mai 2024
- Pentru expunerea lucrărilor: 12 mai – 30 iunie 2024
Cum arată în detaliu calendarul proiectului?
ACCELERATOR CÂMPULUNG se desfășoară pe parcursul a patru luni și cuprinde două etape: programul de mentorat (trei laboratoare desfășurate pe parcursul a trei zile începând cu data de 11 martie); producția de lucrări de artă (min. 1 lucrare/artist; perioada 1 aprilie – 3 mai 2024) și expunerea lucrărilor în spațiul public (12 mai – 30 iunie 2024).
ACCELERATOR CÂMPULUNG începe cu trei zile (11– 13 martie 2023) de activități in-person: o zi pentru fiecare dintre cele trei laboratoare organizate în această primă săptămână (Sistemul de artă contemporană; Piața de artă contemporană și posibilitățile de finanțare; PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice; Curatoriere. Relația dintre artist și curator). Între 25 și31 martie, activitățile vor continua în mediul online sub formă de mentorat one to one.
După finalizarea programului propriu-zis de mentorat, vei trece în cea de-a doua etapă a proiectului și vei fi îndrumat/ă de echipa noastră pentru a demara producția lucrării de artă ce vor fi expuse în diferite locații din Câmpulung Muscel. Curatoarea programului va stabili împreună cu voi conceptul lucrării, producția de lucrări urmând a avea loc în perioada 1 aprilie – 3 mai 2024, iar expunerea propriu zisă în perioada 12 mai – 30 iunie 2024
Ce rezultate își propune proiectul?
Ne propunem ca, la finalul ACCELERATOR CÂMPULUNG, să:
- ai mai multă încredere și capacitate de a-ți urma traseul profesional pe scena de artă,
- deții cunoștințele și abilitățile necesare pentru a gestiona un proiect de expoziție personală
- îți extinzi rețeaua de relații profesionale
- fii parte dintr-o comunitate care împărtășește oportunități profesionale
Prin cele două etape – mentorat și expunere de lucrări de artă realizate in-situ, în diferite locații din Câmpulung, sugerate de echipa proiectului – ACCELERATOR C MPULUNG angrenează artiștii emergenții într-o experiență cu potențial de transformare a carierelor lor.
Vei învăța de la mentori în cadrul a trei laboratoare tematice și al sesiunilor individuale de mentorat. Vei căpăta insight-uri pe subiecte precum Piața de artă contemporană și posibilitățile de finanțare – ipostaza artist-antreprenor cultural; Curatoriere – colaborarea artist – curator; Lucrările in-situ și posibilitățile de adaptare.
Astfel, vei primi informații complementare tangibile, pe care educația formală din România nu le oferă și prin care îți poți îmbunătăți abilitățile de organizare, prezentare și comunicare a practicii proprii.
Vei primi acces la resursele necesare pentru a produce lucrări noi. Vei produce aceste lucrări și vei colabora constant cu un curator pe parcursul procesului de lucru. Creația artistică se va desfășura prin lucrări individuale destinate expunerii în diferite locații din Câmpulung.
Structura programului îți înlesnește interacțiunea în cadrul nucleului de artiști emergenți, între tine și profesioniștii români, precum și interacțiunea pe care o ai cu publicul larg.
Dacă am alte întrebări, pe cine pot contacta?
Pentru orice întrebare despre proiect, scrie-i Georgiei Țidorescu pe adresa accelerator@eastwardsprospectus.com.
Mentorii
Andrei BREAHNĂ – Manager cultural
După absolvirea Academiei de Studii Economice din București, Andrei și-a început cariera în Franța, unde a lucrat cu companii internaționale din sectorul tehnologiei. În 2012, a absolvit masterul Managementul Activităților Artistice și Culturale la INSEEC, Franța, și tot de atunci traseul său profesional a avut în prim-plan arta. Întors în România, a co-fondat în 2014 Gaep (numită inițial EASTWARDS PROSPECTUS), împreună cu partenera lui, arhitecta Raluca Șoaita.
Laborator: Piața de artă contemporană și posibilități de finanțare
Scopul laboratorului este de a decodifica piața de artă și de a-i acompania pe artiștii emergenți să navigheze acest ecosistem.
Dintre subiectele abordate, menționăm:
- Piața primară și galeriile de artă: rolul galeriei, strategii de dezvoltare de carieră, relația galerie-artist, aspecte contractuale și de management.
- Târgurile de artă: istoric, ierarhie, poziționare post-pandemie.
- Producția de lucrări de artă și identificarea de canale de distribuție.
- Finanțarea artei contemporane în viitor.
Georgia ȚIDORESCU – Curatoare independentă
Georgia Țidorescu este o tânără curatoate stabilită în București. Din 2018 lucrează în producția de expoziții pentru diferite instituții și organizații, precum Bienala Art Encounters 2019 și 2021 și proiectele dezvoltate de Asociația Culturală Contrasens. În 2023 a făcut parte din board-ul curatorial al Bienalei Art Encounters, My Rhino Is Not A Myth: art science fictions. În prezent, se concentrează pe dezvoltarea unui nou spațiu de expoziție, Calciu Space, deschis în cadrul Atelierelor Scânteia. Cu un profil de tip curatorial lab, Calciu Space a apărut din dorința de a explora artiști noi și tineri care își bazează practica pe o cercetare pe termen lung.
Laborator: Relația dintre curator și artist
Scopul laboratorului este să explice relația dintre artist și curator, definind rolurile și ariile de acțiune ale celor două. În acest laborator vom elabora pașii pregătirii unei expoziții de la zero, intrând și în zona de producție și de înțelegere a unei echipe de proiect.
Printre temele abordate:
Elemente de context ale sistemului de artă contemporană.
Dialogul dintre artist și curator.
Exemple din istoria artei.
Pregătirea unei expoziții de la zero.
Pavel Brăila – Artist vizual
Pavel Brăila lucrează în diverse medii, precum video, fotografie, performance și instalații. În filmele și performance-urile sale invită spectatorul să participe la universul sau de observații culturale a Moldovei, pentru care investighează adesea lucruri, absurdități sociale care scapă discursului geopolitic global. De la mijlocul anilor 1990, Pavel Brăila a participat la numeroase expoziții internaționale de artă și festivaluri de film. A participat de două ori la Documenta (Documenta 11, 2002, Kassel, și Documenta 14, 2017, Kassel și Atena), precum și la Manifesta 10 (2014, Sankt Petersburg). El a creat conceptul artistic pentru Pavilionul 1 al Republicii Moldova la Expoziția Universală (2015, Milano), iar filmul său “Definitively Unfinished” a fost premiat la Festivalul Internațional de Film de la Oberhausen 2009.
Laborator: Lucrările in-situ și posibilitățile de adaptare
Scopul laboratorului este să înțelegem modalitățile de lucru cu spațiul în cazul realizării unor lucrări in-situ. În acest laborator vom aborda modalitățile de adaptare a unor lucrări existente și abordarea de la zero a unei locații.
Printre subiectele abordate menționăm:
- cum căutăm spațiul potrivit pentru o lucrare
- cum o adaptare poate lua forma unei noi lucrări
- cât de intruzivi putem să fim asupra unui spațiu