ACCELERATOR Brașov | Apel deschis pentru artiști emergenți din România

ACCELERATOR BRAȘOV. Program de mentorat și producție pentru artiști emergenți este un program de mentorat extins care pornește de la premisa importanței pe care o abordare strategică a traseului profesional o poate avea pentru artiștii emergenți și de la înțelegerea acestei abordări ca mijloc folosit atât de ei, cât și de instituțiile lor partenere pentru educarea unui public cât mai larg, nu doar a celui specializat.

În contextul cultural actual din România, între artist și public există încă o lipsă de comunicare acută generată de absența unui limbaj comun între cele două părți. Prin acest program, Asociația Culturală Eastwards Prospectus, împreună cu Muzeul de Artă Brașov, partenerul său instituțional, își propune generarea unui context în care artiștii și publicul vor intra în dialog. Avem în vedere lipsa de informații a artiștilor emergenți despre mediul profesional din arta contemporană ca un ecosistem în care artistul nu este doar un creator, ci nucleul unor procese de colaborare cu alți profesioniști din domeniu și de comunicare directă cu publicul, care presupun cunoștințe complementare celor de creație.

În perioada 18 – 21 septembrie 2023, artiștii emergenți selectați vor:

 • Participa la patru laboratoare intensive susținute fizic de patru mentori români pe temele: Sistemul artei contemporane – artistul, parte dintr-un ecosistem; Piața de artă contemporană și posibilitățile de finanțare – ipostaza artist-antreprenor cultural; Curatoriere – colaborarea artist – curator; PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice – artistul în relație cu publicul larg;
 • Participa la sesiuni individuale de mentorat alături de cei patru mentori.
 • Participa la realizarea proiectului de conținut digital „MEET THE ARTISTS”, proiect dedicat activității lor profesionale disponibil pe website-ul proiectului ce va fi lansat în curând.
 • Produce lucrări de artă pe o temă stabilită în cadrul grupurilor de lucru, lucrări pe care le vor prezenta într-o expoziție de grup prezentată la Muzeul de Artă Brașov.

ACCELERATOR BRAȘOV selectează 10 artiști emergenți și îi pune în contact cu profesioniști români din domeniul artei pentru o perioadă de 3 luni. Pe parcursul întregului program, artiștii vor fi permanent coordonați și susținuți de o echipă de profesioniști formată din managerul de proiect Andrei Breahnă și coordonatorul tehnic al proiectului, Georgia Țidorescu, al căror scop principal va fi ca, împreună cu mentorii programului, să asigure un cadru de dezvoltare profesională printr-o abordare strategică și coerentă și să pună la dispoziția artiștilor instrumentele necesare dezvoltării abilităților de prezentare, organizare și comunicare a practicii proprii.

ACCELERATOR BRAȘOV oferă artiștilor insight-uri și soluții pragmatice pentru a-și gestiona eficient traseul profesional. Participanții vor dobândi cunoștințe despre aspecte precum modalitățile de funcționare a sistemului de artă contemporană, funcționarea internă a unei organizații din domeniul artei contemporane, bugete de producție, stabilirea prețurilor lucrărilor de artă, prezentarea practicii proprii și comunicarea către diverse categorii de public și vor primi sprijin în producția de lucrări de artă și în organizarea unei expoziții de grup.

Cei 10 artiști emergenți selectați vor primi fiecare un onorariu brut de 5.000 lei, pentru fiecare dintre cele două etape ale proiectului – program de mentorat și producție de lucrări și expoziție de grup.

Eligibilitate

Programul acceptă înscrieri de la artiști care:

 • Sunt artiști emergenți*
 • Au peste 21 de ani, fără obligativitatea absolvirii unor studii de specialitate
 • Au experiență continuă de maximum 10 ani în domeniul artelor vizuale
 • Sunt cetățeni români
 • Au posibilitatea să participe la laboratoarele din Brașov (18–21 septembrie 2023)
 • Au posibilitatea de a participa la întâlnirile organizate de curatorul expoziției de grup în vederea producției de noi lucrări (11 – 31 octombrie 2023) și a organizării expoziției de grup (1 – 5 noiembrie) ce va fi prezentată și vernisată la Muzeul de Artă Brașov pe 10 noiembrie 2023. Expoziția va fi deschisă între 10 noiembrie 2023 și 25 februarie 2024.
 • Au disponibilitate pentru implicarea într-un program de mentorat extins pe parcursul a 3 luni (septembrie 2023 – noiembrie 2023), prin participare fizică și online în toate activitățile derulate în cadrul programului, în funcție de modul de desfășurare a fiecărei etape în parte

*Prin „artiști emergenți”, organizatorii înțeleg artiști care au sub 10 ani de experiență profesională. S-a optat pentru termenul „emergent” în loc de „tânăr” pentru că sunt acceptate înscrieri și de la cei care au făcut o schimbare de carieră sau au decis să prioritizeze activitatea artistică în ultimii ani, indiferent de vârstă.

Cum te înscrii

Dosarele de înscriere trebuie să conțină:
– CV
– Scrisoare de intenție, care să reflecte complexitatea programului ACCELERATOR BRAȘOV și intențiile artiștilor emergenți în acord cu structura proiectului și cu tipurile de activități propuse (max. 400 de cuvinte).
– Portofoliu de artist cu max. 10 lucrări (dimensiune max. a fișierului: 20Mb; pentru lucrările video, include linkuri și, dacă e necesar, parole).
Fișierele se trimit prin email, pe accelerator@eastwardsprospectus.com. În subiectul mesajului: Apel deschis pentru artiști emergenți

Termen-limită: 27 august 2023, ora 23:59

Primirea dosarului de înscriere va fi confirmată printr-un email.
Pentru mai multe detalii despre procesul de înscriere se poate trimite un email către accelerator@eastwardsprospectus.com.

Date cheie

Înscrieri: până pe 27 august 2023, ora 23:59
Anunțarea participanților: 9 septembrie 2023
Laboratoare și întâlniri fizice (în Brașov): 18 – 21 septembrie 2023
Sesiuni de mentorat one-to-one (online): 22 septembrie 2023 – 10 octombrie 2023
Producție lucrări de artă expoziție grup: 11 octombrie – 5 noiembrie 2023
Panotare: 6 – 9 noiembrie 2023
Vernisaj expoziție de grup: 10 noiembrie 2023

Procesul de selecție

Juriul va parcurge toate dosarele de înscriere și va selecta lista finală a celor 10 artiști emergenți care vor participa la programul ACCELERATOR BRAȘOV. Regretăm că nu putem oferi feedback celor care nu sunt selectați.

Mai multe detalii despre programul propus de Accelerator sunt disponibile aici .

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei