Trei instrumente indispensabile oricărui artist proaspăt absolvent

Ești artist proaspăt absolvent în căutarea unei direcții? Începe prin a pune la punct trei instrumente care îți vor fi de mare ajutor pe tot parcursul carierei tale artistice: artist statement-ul, portofoliul de artist și CV-ul.

Pentru mulți artiști, este o mare provocare să își explice opera vizuală în cuvinte, dar vei avea nevoie de cele trei instrumente de prezentare pentru absolut orice, de la aplicarea pentru burse de studiu, rezidențe, concursuri până la obținerea unui interviu cu o galerie de artă sau interacțiunea cu publicul interesat de artă.

Artist statement-ul este cel mai important instrument deoarece poate influența felul în care publicul percepe arta ta. Artist statement-ul se referă la o scurtă descriere a ta și a tipului de artă pe care îl practici. Spre exemplu, poți să povestești despre momentul în care ți-ai dat seama că vrei să fii artist sau poți să vorbești despre ce reprezintă arta pentru tine, despre relația ta cu arta sau despre specificitatea creației tale. La fel de bine poți alege să argumentezi opțiunea pentru o anumită tematică sau tehnică artistică. Dacă arta pe care o practici are implicații sociale, politice sau ecologice include în descriere evenimentul care te-a marcat și te-a determinat să devii interesat de zona socio-politică.

Portofoliul de artist conține cele mai remercabile lucrări ale unui artist. Este foarte important să îți documentezi fotografic fiecare lucrare, dar mizează pe calitate, nu pe cantitate atunci când selectezi imaginile pentru portofoliu. Alege cele mai reprezentative lucrări, renunțând la lucrările de care nu ești mulțumit în totalitate. Scopul unui portofoliu de artist este să pună în valoare ablilitățile artistice, stilul sau metoda de lucru.

Un CV se construiește în timp. Nu te descuraja dacă pentru început nu vor exista foarte multe informații de prezentat. Toți marii artiștii au pornit de undeva. Cu timpul vor apărea colaborări, proiecte, concursuri, expoziții sau activități la care vei participa, iar CV-ul tău se va îmbogăți constant cu experiențe care vor reflecta parcursul tău artistic pas cu pas.

Oricât de complicat ar părea, privește-l ca pe un exercițiu prin care poți să identifici care sunt scopurile, intențiile și aspirațiile tale reale. Având o idee clară despre misiunea ta, te vei simți mult mai pregătit să vorbești despre practica ta artistică și să te prezinți cu entuziasm și multă încredere mediului artistic.

Nu uita să adaptezi mereu prezentarea în funcție de context și de scopul pe care îl urmărești.

Sperăm ca aceste informații îți vor fi de folos! Pe curând!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei