Deschiderea unei duble expoziții la Galeria Catinca Tăbăcaru

Joi, 13 octombrie, în cadrul Galeriei Catinca Tăbăcaru are loc deschiderea unui dublu eveniment expozițional, dedicat creației a două artiste: Daniela Pălimariu (România), și Kateryna Lysovenko (Ucraina).

Expoziția ce va cuprinde lucrările Danielei se numește All the Rumors are True și va urmări ilustrarea viziunii sale asupra instinctului de adăpostire, iar cea a Katerynei poartă denumirea de Something for Everyone și prezintă efectele dezastroase ce pot fi cauzate de schimbările politice, dat fiind contextul ruso-ucrainean actual. Evenimentul dual surprinde conștiința creatoare a celor două artiste, reprezentând pentru public o trecere de la explorarea contingenței dintre fragilitate și duritate, la raportarea omului la istorie și politică.

Mediile de creație în care aleg să se exprime cele două sunt variate și diferite, dat fiind faptul că nu există o legătură sau continuitate între subiectele pe care acestea le abordează în piesele realizate. Daniela își orientează atenția asupra ceramicii și a materialelor industriale, precum oțelul inoxidabil, în vreme ce Kateryna alege pictura pentru a-și exterioriza sub formă vizuală ideile, cele mai recente dintre lucrările sale fiind îndreptate asupra ilustrării situației actuale din Ucraina.

Daniela Pălimariu este artistă vizuală și co-fondatoare a spațiului expozițional Sandwich din București, pentru care este și co-curator începând din 2016. Aceasta alege să se exprime într-o varietate de medii, lucrările sale luând forma instalațiilor, evenimentelor publice, iar în cazul expoziției All the Rumors are True, a formelor valente de oțel inoxidabil, fiind realizate structuri monumentale. Piesele, a căror prezență pare ambiguă, sunt finisate asemenea unor oglinzi și dau parcă impresia unor „miraje”. Opoziția dintre fragilitate și duritate este redată de Pălimariu prin intermediul încorporării ceramicii și a porțelanului în cadrul figurilor masive de oțel de dedesubt.

Kateryna Lysovenko, artista de origine ucraineană ce este prezentă în cadrul evenimentului expozițional, dorește ilustrarea raportului dintre ideologie și pictură, lucrările sale fiind un punct de afirmare al victimelor, atât la nivelul politicii, cât și al artei. Acestea urmărește prezentarea subiectului din Antichitate până în prezent, însă dat fiind contextul actual al tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, subiectul devine și mai mult alimentat. Lysovenko alege ca modalitate de exprimare vizuală pictura monumentală, desenul și în același timp și textul.

Cele două expoziții prezente în cadrul Galeriei Catinca Tăbăcaru fac parte din programul DoiJoi, iar cu ocazia acestuia, în ziua de joi, 13 septembrie, vernisajul va avea loc între orele 18:00-22:00.
Vizitatorii sunt invitați să exploreze creațiile celor două artiste până pe 3 decembrie, de joi până sâmbătă, între orele 14-19.

Expoziția face parte din proiectul “The Real Deal”, proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro @arcub.bucuresti

Cover photo: Cătălin Georgescu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei