Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la dispariția lui Pablo Picasso (1881-1973). Evenimentul este marcat prin 42 de expoziții concentrate în jurul operei, figurii și influenței artistului exemplar al modernității.
Expozițiile se desfășoară la nivel mondial, în Franța și Spania, în SUA și Elveția, în Belgia și Germania, în muzee precum Centrul Pompidou și Guggenheim Bilbao, Muzeul Brooklyn și Fundația Beyeler Basel, Muzeul Regal de Artă din Bruxelles și Muzeul Von der Heydt, Wuppertal.
România este singura țară dintre statele central și est-europene care face parte din amplul proiect lansat de Spania și Franța, printr-un parteneriat guvernamental.
Expoziția “Efectul Picasso” reprezintă contribuția României la anul aniversar Pablo Picasso, fiind parte din rețeaua celor 42 de expoziții. Realizată de MARe/Muzeul de Artă Recentă București în colaborare cu Muzeul Picasso din Paris, “Efectul Picasso” se va derula în perioada 27 septembrie 2023 – 8 ianuarie 2024.
Pe parcursul evenimentului expozițional se vor desfășura o serie de evenimente speciale, conferințe internaționale și programe educative și de mediere artistică inovatoare.
Expoziția va reuni 46 de lucrări de Pablo Picasso din patrimoniul Muzeului Național Picasso din Paris. Tablouri faimoase, unele de mari dimensiuni, care, alături de desenele și lucrările sale de grafică (exemplarele de artist, din colecția proprie a lui Picasso, donate statului francez) au marcat evoluția artei mondiale pe parcursul mai multor decenii, vor fi expuse pentru prima dată în România.
Alături de lucrările lui Pablo Picasso vor fi prezentate 60 de lucrări semnate de 33 de artiști români moderni și contemporani care evidențiază impactul operei și figurii lui Picasso asupra artei noastre în cea de-a doua jumătate a secolului XX și la începutul secolului XXI.
„Efectul Picasso este o expoziție deschizătoare de drumuri. Nu doar va relua legătura la nivel înalt după cei 55 de ani de la expoziția Picasso din 1968, ci va constitui un model de și o resursă pentru viitoarele generații de artiști și pentru publicul acestora, pentru societatea și cultura locală și regională. Efectul Picasso la MARe/Muzeul de Artă Recentă București va fi evenimentul cultural major al deceniului.
Concepută împreună cu Muzeul Picasso din Paris, susținută și sponsorizată de instituții și de corporații locale, expoziția și activitățile conexe vor marca un nou nivel de angajare socială în dezvoltarea unui public modern și a unei societăți inovatoare, cu un înalt standard al calității vieții și cu competențe și aspirații culturale superioare. Expoziția Efectul Picasso va ocupa MARe în întregime”, a afirmat Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă București.
Biletele pot fi achiziționate aici.
Pablo Picasso, pictor, sculptor, gravor, ceramicist și scenograf spaniol, s-a născut la 25 octombrie 1881 la Málaga, Spania și a murit la 8 aprilie 1973 la Mougins, Franța.
Pablo Picasso a fost unul dintre cei mai influenți artiști ai secolului XX care, împreună cu Georges Braque, a creat cubismul, mișcare artistică de avangardă de la începutul secolului al XX-lea, care a revoluționat pictura și sculptura europeană și a inspirat mișcări artistice conexe în muzică, literatură și arhitectură.
Stilul cubist a subliniat suprafața plană, bidimensională a planului tabloului, respingând tehnicile tradiționale de perspectivă, scurtare, modelare și clarobscur și respingând teoriile tradiționale conform cărora arta ar trebui să imite natura.
Printre lucrările sale cele mai cunoscute se numără Les Demoiselles d’Avignon (1909) şi Guernica (1937).
Parteneri instituționali: Musée National Picasso-Paris, Ministerul Culturii, Ministerul Apărării Naționale, Primăria Municipiului București-ARCUB, Ambasada Franței, Institutul Francez București
Sponsori principali: Lidl România, Mega Mall, Promenada București
Sponsori: Vinci, Regina Maria, Porsche, Aqua Carpatica
Parteneri media: TVR Cultural, HotNews, RFI România, Zile și Nopți, Kiss FM, Magic FM, Rock FM, Revista Biz, Haute Culture by Biz, B365