Lucrarea „Biblioteca de jocuri publice” adusă din online In-situ de artista Maria Mandea

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, va fi prezentată ultima lucrare din etapa de artă în spațiul public a programului Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți. Artista Maria Mandea invită publicul bucureștean să participe la „Biblioteca de jocuri publice”, o intervenție în spațiul public de tip joc, care se va desfășura începând cu ora 12:00 în fața sălii cinematografului Gloria din cartierul Titan, din Strada Bucovina nr. 6, sector 3, București.

Această activare In-situ propusă de Maria Mandea este armonizată cu anterioara intervenție online, desfășurată la finalul lunii iunie 2023, care a deschis suita de proiecte de artă în spațiu public din cadrul Accelerator-ului și care marcat lansarea „Bibliotecii de jocuri publice”. Găzduită de website-ul Institutului Jocului, „Biblioteca de jocuri publice” este o colecție de jocuri, care conține regulile și instrucțiunile de instalare, iar aceste jocuri pot fi desenate și jucate în spațiul public de către oricine.

Lucrarea constă într-un spațiu fizic delimitat, unde artista invita publicul larg să experimenteze și chiar să creeze noi jocuri. Prin joc, spațiul public devine un spațiu ludic, un spațiu locuit, poetic și activ. Intervenția va fi efemeră, cu o durată de doar 6 luni, dar aceasta poate fi repetată de către public aici sau în alte spații publice, urmărind instrucțiunile de instalare a jocurilor disponibile în Biblioteca de jocuri publice, pe website-ul Institutului Jocului.

Biblioteca este deschisă și accesibilă oricărui tip de public, astfel încât va fi folosită și ca un instrument pedagogic pentru a implica oamenii în crearea și înțelegerea jocurilor în spațiul public.

„Maria Mandea este artista care și-a pus profund amprenta asupra conceptului de artă în spațiul public din proiectul Accelerator. Ea este preocupată constant de chestiuni sociale și își exprimă opiniile sonor, prin intermediul lucrărilor sale. Maria este, dacă vreți, „the glue”- conectorul care a agregat proiectele de artă în spațiul public din ultima parte a Accelerator-ului. Ea a venit cu ideea lucrării „Full of merit, yet poetical. Auto-distructive traces” – cunoscută publicului sub numele mingea uriașă de cretă, pe care 3 artiste din program – Ana Maria Szöllösi, Roberta Curcă și Lucia Ghegu au prezentat-o în Timișoara, București și Cluj-Napoca. Vă invit să participați la lucrarea de pe 12 septembrie în cartierul Titan. Este și ultima lucrare din programul Accelerator care se va încheia la finalul lunii septembrie.” – Andrei Breahnă, project manager Accelerator și președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus

După intervenția din cartierul Titan din București, următorul pas este dezvoltarea unei rețele de locuri de joacă (spații publice în București) în care biblioteca să devină o platformă la îndemâna tuturor.

Artist și designer, Maria Mandea folosește jocul ca mediu de lucru. A absolvit în 2017 UAUIM București, a susținut un doctorat pe subiectul jocurilor la UNArte București în 2022 și, în prezent, predă designul de jocuri la masteratul de Art of Game Design de la UNATC București.
Cu un background în design de produs și scenografie, activitatea ei recentă explorează situații participative în care invită vizitatorii să devină actori și co-autori ai lucrării de artă. 
În 2017 a co-fondat colectivul Super:Serios, în care dezvoltă jocuri și propuneri pentru spațiul public alături de alți arhitecți, urbaniști și artiști. A co-fondat Știrbei47, atelier deschis și spațiu pentru artă emergentă și participativă din București în anul 2021.
În expoziția „Back to Where It All Began”, artista a propus o lucrare manifest, Restitutio in integrum, instalație joc ce pornește de la cazul real al parcului IOR din București, din care o parte a devenit proprietate privată în urma retrocedărilor de după 1989. În expoziție, jucătorii au revendicat parcul, plantând copaci-acadele, pe care publicul le-a primit la intrarea în expoziție.
*
Finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik, Islanda, Accelerator este primul și cel mai complex mentorat pentru artiștii emergenți care propune tinerilor artiști o abordare strategică asupra carierelor lor.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei